"Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни от организационна гледна точка за ЦИК. Плюсовете за избори две в едно са, че няма да се налага двукратна модификация на софтуера на машините за гласуване", каза пред БНР Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

По думите му от друга страна това ще позволи подготовката на машините и за страната, и за чужбина - това да се направи в складовете още, тоест логистиката значително ще се опрости.

Според него минусът е, че гласуването ще е по-дълго и че няма да са достатъчно машините. Иска ми се да има поне по две машини в по-големите секции, допълни Томов.

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина

Доколкото ми е известно, бихме могли да осигурим още до около 2400 машини. Така ще имаме над 13 500 хиляди секции общо, което ще ни позволи в големите секции да има по две машини, уточни говорителят на ЦИК.

Най-трудният технологично вариант ще е, ако имаме не две в едно, а три последователни седмици избори. Но така или иначе ЦИК ще се справи и в двата случая", посочи той.

14 ноември - датата на президентските избори

14 ноември - датата на президентските избори

Все още няма позиция дали изборите ще са 2 в 1

По думите му в чужбина трябва да има машинно гласуване в около 250 секции. Там обаче, ако имаме три последователни избора, времето ще бъде много ограничено, смята Томов.

Според него може да се стигне до разрешаване на хартиено гласуване в отделни секции, за да има нормални условия за гласуване.