Избори на Еньовден (по стар стил - 7 юли), предлагат от НДСВ.

Ексцентричната идея дойде от депутата Яни Янев. Той предлага да избираме депутати в работен ден, който да бъде обявен за неработен.

Жълтите предлагат удостоверенията за гласуване да се издават от всяко населено место.

Предложението на Янев частните медии да публикуват тарифите си за излъчване на предизборни клипове. Освен това НДСВ настоява за гласуване на гише.

Председателят на временната анкетната комисия за промени в изборното законодателство Ангел Найденов обясни, че има един готов законопроект, касаещ европейските избори, които ще се обсъждат утре.

До края на тази седмицата според него трябва да се гласува на първо четене законодателството за евроизборите. Това означава, че до вторник народните представители могат да внесат изменението между първо и второ четене.

Абсурдно е избирателният кодекс да се гласува в такъв кратък срок, коментира независимият депутат Димитър Абаджиев. По думите му предлаганият от него законопроект отлежава две години в Народно събрание.

На днешното заседание стана ясно, че Волен Сидеров и групата народни представители, изготвили също законопроект, са го оттеглили.

Вместо 240 депутатите да станат 160, предлага Стефан Софиянски.

Стефан Софиянски от своя страна предлага изборното ни законодателство да вземе за пример германската избирателна система, съобразявайки се с българската конституционна и политическа реалност.

Той предлага 120 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 120 пропорционално. Гласува се с две бюлетини - едната за мажоритарния вот, другата за пропорционалния, обясни Софиянски.

Гласоподавателите ще могат да дадат личното си предпочитание, смята още Софиянски. Освен това той предлага и някой промени в Конституцията. Те касаят броя на народните представители в парламента - вместо 240 в законодателния орган да работят 160 представители.
Според Софиянски възрастта за гласуване трябва да се намали от 18 на 6 години.

Ваньо Шарков от ОДС предлага да има 20 избирателни района. Той предлага още да отпаднат тъмните стаички, но да се въведат подвижни урни за хората с двигателни увреждания.
Предлагаме пропорционална избирателна система със силен мажоритарен елемент, обясни още Шарков.

ДПС е против мажоритарния вот. Според партията основният недостатък е „риск от изкривено разбиране". Ако мажоритарните депутати не влизат в пропорционалните листи, ДПС ще подкрепи предложението за мажоритарния вот. Това заяви Лютви Местан от ДПС.

Ако има такова ограничение всички председатели на партии, заедно със заместник председателите ще се „жмугнат" в пропорционалните листи, по думите на депутата от ДПС.

Според него ако наистина са необходими ярки личности в управлението, то нека те бъдат включени в пропорционалните листи.

Друг аргумент против мажоритарния вот е че мажоритарните кандидати така или иначе ще се излъчат от партийните централи, добави Местан.

Според него страстта, с която се обсъжда Закона за избор на народните представители идва от грешните представи, че някой може да си осигури гарантирано място. Партията, по думите му, подкрепя всички мерки против купуването на гласове.

Фигурата на деня за размисъл е овехтяла", категоричен е Лютви Местан.
Според него избирателите не взимат своето окончателно решение в последния ден.

Освен това ДПО се обявява категорично против задължителното гласуване.