Хаосът продължава на пълни обороти. Констатацията е на ГЕРБ и я изказа лично лидерът Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

"От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Флашки, машини, бяла пластика", заяви Борисов отново подозренията си за манипулация и машинации на вота в неделя.

Борисов поиска оставка на вътрешния министър Бойко Рашков "и компания", както и 100% броене на разписките от вота. От ГЕРБ ще внесат искане в ЦИК за пълен и независим одит за машините. Искаме ЦИК да осигури прозрачност за договора за доставка за тези машини. Това не го казвам аз, а и Христо Иванов още от 4 януари 2021 г. "С две ръце ги подкрепяме искането и настояваме то да стане факт", обясни лидерът на ГЕРБ. Иначе той сметна - 200 машини - 200 000 недействителни или фалшифицирани гласа.

"Като ги смяташ... излизат съвсем други сметки... Оплетени са като пилци в калчища. Откъде са твърденията за машините, че били за изборите в Албания и Грузия на управителя на "Сиела Норма" Веселин Тодоров", каза още той.

Преди това надълго и нашироко Бойко Борисов цитира заглавия от медии за машините и каза, че "объркването продължава, оставям българските граждани да мислят".

Той даде пример с това, че искали 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции, но попита какво се разбира под ремонт - смяна на хартиена ролка, на захранващ кабел, батерии, параван. "Някой иска да ни убеди, че са купени стотици машини, за да им вземат я батерията, я кабела", каза той.

Лидерът на ГЕРБ пита също защо цялата дейност се аутсорсва на една фирма и заключи: Те се объркаха и започнаха да изглеждат комично. После даде пример с думи на президента Румен Радев от днес, който в Тетевен в словото си "аха да каже думата манипулация", ама щели да му се карат и казал, че "машините са предназначени за наши собствени нужди и не дължим обяснение за тях". Все едно чушки и домати, а не под брой и да се знае всяка къде и да не мърда от там."

Борисов попита отново риторично: Ако ние сега бяхме в управлението и двама братя, баща сестра - 4 души държат ключове, кодове, какво щеше да се случи?". След това той цитира различни изказвания на лидера на "Да, България" Христо Иванов, че внасят в ЦИК искания, за да видят договорите за машините.

Подкрепяме ви с две ръце, каза Борисов. На въпрос обаче как и кога ще направи ГЕРБ това официално - той отговори, че "сега подкрепят изцяло Христо Иванов, какво да внасяме... Ще внесем писмо да се осигури прозрачност на изборите." А Даниел Митов добави, че ще питат дали може да се направи независим одит.

Лидерът на ГЕРБ се оказа подкрепя и Корнелия Нинова за броене на всички контролни квитанции. С две ръце подкрепяме цялата партия и исканията на Манолова да се броят квитанциите, възкликна той.

Бойко Борисов се спря и на цифрите на карантинираните и попита ще се осигурят ли мобилни секции.

Изведнъж Борисов вметна още: Много интересен финансов министър (б.а. Валери Белчев ) имаме, всяка седмица тегли по половин милиард дълг и ни задължава, без да знаем за какво, Борисов цитира и негови думи, че "няма да представят проект на държавен бюджет, за да не се политизира темата". По думите на Борисов финансовият министър е стопанинът на хазната и попита: Тогава защо ви беше този зор да се политизира бюджетът и да се увеличат пенсии, не е ли предизборно?".

Лидерът на ГЕРБ даде думата на Томислав Дончев, който каза, че изборите са машинация. "Чели ли сте финала на "Време да умираш", може да го прочетете преди Коледа, може да ме разберете по-ясно. Представете си, че всичко, което се случва днес, се случва по време на мандата на Борисов 3. Родолюбиви граждани щяха да изпратят гневни писма до всички международни фактори какво безобразие е изборният процес в България, лидери щяха да си късат кой ризата, кой чорапогащника, група граждани бунтовни щеше да се опита да проникне в някой склад... Няма да коментирам институционалните реакции на президента", каза Дончев. Той подчерта, че шести ден задават въпроси и няма ясен отговор, не за машините от тази нощ, а още за първите машини, за квартета, който конфигурира софтуера, по-лошото е, че ни се карат, че задаваме въпроси.

Томислав Дончев взе думата "не защото е обиден", а защото не е съгласен с това, че изборите са хаос. В момента са машинация - идва от машина".

Възможно най-тежката конституционална криза е изборният резултат, в който никой не вярва, това означава слаби институции и да се сформира нелегитимно в обществото съзнание. Това не е най-лошият сценарий, а по-лошият е компрометирани избори, в които всички вярват", обясни Дончев. По думите му, ако МВР работи като хората, трябвало да са открили машините преди тях. Но причината е, че те са мобилизирани да страхуват хората в различни места в страната, добави Дончев.

Бойко Борисов се вмъкна с коментар за "реденето на министри от Кирил Петков". Много гледам телевизия, каза лидерът на ГЕРБ и обясни, че това, което чул по телевизията, било, че Петков казал кой иска да е министър, ставало дума за "един от Русе", който се оказало, че внесъл 100 000 лв. в предизборната му кампания. "Даваш 100 000 лв. - ставаш министър", каза той.

Георг Георгиев пък отново показа схема, разчертана на лист, като го определи като "палава игра", а на листа с обратни стрелки бяха свързани Радев - Рашков - ЦИК - Рашков.

Даниел Митов добави, че "страната стремително върви към това да се превърне в държава от третия свят, като всички признаци започват да се проявяват". А в държавите, които може да се класифицират като тоталитарни, обикновено изборният процес се манипулира, коментира той. За всички тези случаи ще се сезират всички международни институции, които се занимават с наблюдения на изборите и състоянието на демокрацията, обяви той.

Борисов направи "лирично отклонение", че "в речника на Рашков ДПС не фигурира". Опит за манипулация на изборния процес, компрометиран изборен процес, ЦИК не знае какво се случва, липсва дебат в кампанията за президентските избори, Румен Радев отказва да влезе в дебата, продължи обаче Митов. В диалог с него Бойко Борисов добави: "Поне с един." Възкръсват методите на Държавна сигурност, нарушават се демократичните норми и с въвеждане на машинно гласуване на практика в България беше въведен скрит избирателен ценз, добави Митов. А след него Борисов заключи: "Ние сме за 100% машинно гласуване, молим обаче да се броят контролните разписки."

Лидерът на ГЕРБ се и пошегува, че получил сутринта SMS от журналистка от Варна, че си намерила машина в мазето.

"Щом службите започват да се плашат от министъра си, да иска човек да го съчини, нормален човек не може да го свърши, трябва да нямаш елементарна срама. 100 машини са 200 000 гласа, носят гласовете - няма полиция, няма нищо, влизат вътре, започват да си пипат машините, никой няма да ги пази", разсъждава той и заключи: "Баща ми викаше - сине, ти си будала".

В заключение лидерът на ГЕРБ трябваше да отговори на журналистически въпрос за искане на правосъдния министър Иван Дремджиев да се провери връзка между "Сиела Норма" и него. Лидерът на ГЕРБ призова журналистите да разследват и да проверят твърденията.

Самият въпрос обаче ядоса Борисов, който започна да изрежда: Ако това са го казали... Негодници, толкова нагли, като им гледам роднинските връзки, нагли, дебили, каква връзка. И тази глупост, ако е казал - аз станах банкер още, ако е казал такова нещо - цялото възмущение се пренася, това са нагли хора. Я им вижте родословните връзки... Край на пресконференцията". С тези думи Борисов и останалите членове на ГЕРБ Дончев, Митов и Георгиев, станаха от масата и излязоха от залата.