Предстоящия парламентарен вот на 11 юли обсъдиха премиерът Стефан Янев, вицепремиерът Бойко Рашков, както и представителите на министерствата, отговорни за организацията на изборния процес, с пълния състав на Централната избирателна комисия.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

В рамките на разговора беше обсъдено машинно гласуване.

Тема на срещата беше също подготовката за предстоящите частични местни избори, насрочени на 27 юни.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

ЦИК реши регистрацията на партиите и коалициите да е до 26 май

ЦИК реши регистрацията на партиите и коалициите да е до 26 май

Условията на машинното гласуване ще се определят до неделя

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

Българското обществото подхожда плахо към въвеждането на широко и задължително машинно гласуване. Явно е нужна повече разяснителна работа за ползите от машинното гласуване. Изводът е от независим сондаж, проведен по телефона, на "Галъп интернешънъл болкан", завършил преди дни.

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на "аварийна" опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%.

ЦИК започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие предсрочните парламентарни избори на 11 юли от 20 май.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. "Княз Александър І" № 1, официален вход. Крайният срок за подаване на заявлението за регистрация в ЦИК е до 17.00 часа на 26 май.

До определянето на дата за нови парламентарни избори и съставянето на служебен кабинет се стигна след неуспеха на 45-ото Народно събрание да излъчи правителство. От партия ГЕРБ предложиха кабинет, но не събраха необходимата подкрепа от останалите партии. А "Има такъв народ" и БСП върнаха мандата минути след като им беше връчен.

На 12 май президентът Румен Радев назначи новите министри в служебния кабинет.