Учредителите на новата партия на Лютви Местан са избрали ДОСТ, което означава приятел на турски, защото вече нямат комплекси, каквито са имали преди 1989 година. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” по БиТиВи независимият депутат и бивш член на ДПС Хюсеин Хафъзов. Той е и един от учредителите на новата партия.

По повод името на новоучредената политическа формация, Хафъзов коментира, че думите „дост” и „достлук” присъстват в българския тълковен речник. Той е категоричен, че каквото и име да са били избрали, щяло да се сметне за провокация.

Припомняме, че в събота Лютви Местан събра бъдещите си съпартийци на първото събрание на Инициативния комитет за учредяване на ДОСТ. Той реши да прави партия, след като бе свален от лидерския пост и изключен от ДПС по искане на почетния председател Ахмед Доган. На събранието учредителите на ДОСТ се обявиха за либерална формация и отрекоха връзки с Турция.

Хюсеин Хафъзов обясни, че можели да подредят и думите свобода, отговорност, толерантност и тогава партията щяла да се казва СОТ.

За Хафъзов е необяснимо защо някой може да има проблем с приятелството и приятелството с Турция. По думите му има проблем в рецепцията, ако се смята, че е провокация приятелско отношение към политиката и гражданите.

Хюсеин Хафъзов е категоричен, че партията ще работи за повече отговорност, свобода и толерантност. Щяла да води проевропейска и евроатлантическа, а не протурска политика.

Хафъзов смята, че ДПС вече е изпразнено от съдържание. Имало разминаване между заявките и действията, политиките, които се водели последните месеци. Той е убеден, че в партията вече не можела да се води проевропейската и проатлантическата политика.