Моята позиция е прекалено мъжка. С тези думи евродепутатът Николай Бареков защити в ефира на Нова телевизия позицията си срещу БДЦ.

Припомняме, че преди дни той оттегли доверието и подкрепата си от БДЦ депутатите. Парламентарната група БДЦ няма никакво морално и политическо основание да продължи да съществува като такава и да петни парламентаризма със собственото си позорно съществуване, обяви тогава Бареков, като се отрече от своите хора  Стефан Кенов, Христо Тодоров и Георги Ковачев, Светлин Танчев, Румен Йончев, Борислав Иглев, Росен Петров.

Отговорността е моя, срамът е мой. Тези хора не са предатели в класическия смисъл на думата, те ме напуснаха от страх, аргументира се Бареков. По думите му  имало брутална кампания срещу него, като той уверено обяви, че зад подривните действия стояли ГЕРБ и ДПС.

Те не защитиха нашите обещания, ние обещахме реформи в здравеопзването, не да сме патерица на ГЕРБ и ДПС. Моята позиция е прекалено мъжка, аз съм единственият политик, който не е променил позицията си през последните три години - аз съм последователна опозиция на Бойко Борисов, сравни себе си с неверните си депутати Бареков.

Според неговия прочит на родната политическа картина реформаторите на няколко пъти излъгали избирателите, само ГЕРБ и ДПС правели  каквото са обещали. ББЦ в парламента има вече само един депутат, неговата позиция е принципна, той не се разписа и под съдебната реформа, не пропусна да отбележи евродепутатът.

За своите оплаквания от родната политика той предлага и решение - за него срамните сделки в българския парламент могат да бъдат прекратени само по един начин - ГЕРБ и ДПС да решат по-скоро да има предсрочни избори.

Трябваше БДЦ да бъде открадната, за да е тяхна патерица. Бареков е низвергнат, той е изгонен в чужбина, ожали се сам членът на Европейския парламент.

Само два месеца преди местния вот Бареков изобщо не е обезкуражен - той твърди, че членската маса на ББЦ не се увеличава, тъй като тя е подложена на гонения, но партията продължава да съществува и да има поддръжници.

В Бургас и Стара Загора от ББЦ ще участват със свои кандидати на местния вот на първи тур, но настоящите кметове от ГЕРБ се справят добре според Бареков и той не отрича,  че ББЦ би ги подкрепила на втори тур.

В София и Пловдив обаче Бареков и компания ще се борят за победа, както и в Сливен. Припомняме, че в столицата евродепутатът ще изправи спътницата си в живота Мария Календерска срещу най-силната кандидатура на ГЕРБ - досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която ще се бори за трети мандат.