Излезе указът за връщане към Висшия съдебен съвет на предложението за назначаване на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България, видя news.bg. Указ № 253 бе публикуван в "Държавен вестник".

В документа се описват основанията на президента Румен Радев, да върне за преразглеждане на кандидатурата на Иван Гешев. 

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура

"На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България връщам на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България за повторно предложение", се казва в президентския Указ.

Според текста на основния закон, Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Указът е издаден в София на 7 ноември 2019 г. от президента Румен Радев, подпечатан е с държавния печат.

В него има и подписа на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. 

Иван Гешев спокоен от процедурата във ВСС

Иван Гешев спокоен от процедурата във ВСС

Засегнати са много финансови, политически и икономически интереси

Припомняме, че на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с указ избрания кандидат. Самият указ се обнародва в "Държавен вестник". Държавният глава има правомощието да не подпише указа и да върне процедурата във ВСС. Той може да направи това само веднъж, като при прегласуване на същата кандидатура във ВСС, държавният глава е задължен да приеме и подпише указа за назначаването. Подобен казус се състоя при избора на председател на ВАС преди две години.

Въпреки приетото във ВСС решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен възможно най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от изслушването и между двата тура на местните избори Румен Радев предупреди, че "няма да действа под натиск".

На 7 ноември президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Д