Иван Гешев не се притеснява от процедурата, която предстои този четвъртък във ВСС. Това заяви той пред журналисти в Благоевград.

Той изрази увереност и че всички български граждани са видели процедурата, особено след 10-часовото изслушване, безпрецедентно излъчвано и по телевизията, нещо, което не се прави в нито една друга страна от Европейския съюз."Няма какво да ме притеснява за четвъртък, на 10-часовото изслушване стана ясно, че няма от какво да се притеснявам, защото всеки български гражданин може да си изгради впечатление за мене, за работата ми, за концепциите ми.

Той добави, че в резултат на работата му и на работата на прокуратурата през последните години много хора се притесняват, тъй като прокуратурата активно осъществява правомощията си по противодействие на престъпността, засегнати са много сериозни икономически интереси за милиарди. Гешев припомни и че са повдигнати на обвинения на хора, които "вие, журналистите, наричате олигарси", а някои от тях са още са в ареста. "КОНПИ замрази сериозни икономически активи, което засегна сериозно финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове, затова изборът ми е труден", каза Гешев.

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

Отговорността за главен прокурор е на ВСС, натърти Радев

В България всеки трябва да започне да носи своята отговорност

На въпрос явно как ще коментира решението на държавния глава Румен Радев да не подпише указа за назначаването му, Иван Гешев отказа да коментира, тъй като президентът е спазил конституцията, произнесъл се е в обозрим срок и дори е изложил мотиви, без да е длъжен. "Процедурата продължава", посочи зам.-главният прокурор, заявявайки, че ще видим какво ще се случи в четвъртък.

На въпрос има ли според него защо да се притеснява Румен Радев от, Иван Гешев заяви: "Не виждам защо той да се страхува от моя избор. Не знам защо задавате този въпрос. Не съм имал намерение да включвам президента Радев в горната категория."

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. след десетчасово заседание, на което бе изслушан кандидатът на главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

На 7 ноември президентът с изявление отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев и върна процедурата във ВСС. Ден по-късно той подчерта, че отговорността за главен прокурор е на ВСС.

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Цацаров: Процедурата за избор на нов главен прокурор продължава

Изборът е професионален, а не политически, според Иван Гешев