Единодушно бе гласуването на членовете на Националната конференция на АБВ по предложената резолюция „За ново качество на политическия живот, за нов хоризонт пред България“.

Гласуването стана след приключването на официалната и открита за медиите част, в рамките на втората част от конференцията, която вече ще се нарича „Конгрес”.

Резолюцията на Конгреса се състои от две точки.

Първата касае участието на политическа партия АБВ в изпълнителната власт. Членовете са гласували единодушно излизането на партията от управлението и оттеглянето на нейните представители от заеманите постове.

Припомняме, на практика това вече се случи, след като в средата на седмицата на брифинг в централата на партията зам.-председателят Румен Петков обяви излизането на АБВ от управлението, последва лавина от оставки на членове на партията на Георги Първанов. Първата оставка бе на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

АБВ започва дебати за промени в Конституцията за президентска република

АБВ започва дебати за промени в Конституцията за президентска република

Поставят си за цел спечелването на президентските избори

Втората точка от резолюцията предвижда да се започнат незабавни консултации с максимално широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура, която да е алтернатива на сегашния модел, образ и политическото поведение на президентската институция – заявка, която бе дадена вече в изказването на лидера на партията Първанов.

Именно и втората национална конференция на ПП АБВ  е решила най-висшият национален форум на партията да се преименува от „Национална конференция“ на „Конгрес“.