Служебното правителство на Димитър Главчев и земеделските производители се разбраха за така наречената украинска помощ.

"След повече от два часа заседание има новина - украинската помощ, скрепена със споразумение със сектора и предишното правителство днес взехме решение и се съгласиха всички е, че ще изчакат до 15 май", каза на брифинг пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

До 15 май помощта ще бъде изплатена, намерени са средствата. Каквото зависи от МС, ще се спази обещаното и ще приеме решението след цялата технологична процедура, увери Главчев.

Той е сигурен, че няма да има протести, а средствата ще бъдат изплатени в срок.

Земеделският министър Георги Тахов е доволен от срещата си със земеделските производители, като е видял хора на една маса, говорили са нормално, човешки и са се разбрали. Средствата са осигурени в пълен размер на 100 процента за първото предстоящо плащане. На 15 май всички земеделски производители ще получат това, което им се полага.

Предвижда се всички плащания да струват около 300 млн. лв. Около 100 милиона от тях ще дойдат от преразпределение на разходите в Бюджета.

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара се надява средствата да бъдат изплатени до 15 май. Говорено е още за напояване, работна ръка.

Димитър Зоров благодари на премиера, че е извадил горещите кестени от огъня и това, което се полага на земеделските производители ще бъде изплатено.

В процеса на разговорите са възникнали и други въпроси на сектора, които ще бъдат обсъждани на други срещи, допълни от своя страна служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара не искат да ги използват за политически цели

Припомняме, днес новият служебен министър на земеделието положи клетва пред Народното събрание. Първият такъв Кирил Вътев, който заемаше поста и в правителството на Николай Денков, беше изненадващо освободен само в рамките на седмица след като Димитър Главчев стана премиер. Като мотив за това беше именно недоволство сред земеделските производители и по-точно напрежението в сектора, която не било овладяно от Вътев.