Не е добър сигнал, че в момента европейската прокуратура се занимава с българската държава. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова по повод арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, съобщи БНТ.

По думите на Йотова страната ни отново е на прицел, а всички български граждани са заинтересовани истината да излезе наяве в пълнота, защото годините на замитане под килима и оправдания с политическа воля и сгрешени доклади са довели до тези ситуация.

"Промяната ще стане тогава, когато в името на закона се предприемат законови действия. На този етап нямам никакво основание да не вярвам на българското правителство. Министър-председателят и неговият вицепремиер твърдо застанаха зад тази акция, вероятно имат своите основания, но смятам, че този сюжет ще има продължение. Говори се за одитния доклад за използването на европейските средства, аз не съм го виждала, не искам да го коментирам, защо той все още не е публичен, но вероятно там също има аргументи, говори се за загуба от близо половин милиард от хазарт. Всичко това са доказателства, на които надявам се и прокуратурата, и МВР да изпълнят своите ангажименти и да застанат наистина на страната на закона", каза Йотова.

Следствието поема "Ареста на Борисов" - по указание с разпит на полицаите

Следствието поема "Ареста на Борисов" - по указание с разпит на полицаите

СГС остави без разглеждане исканията за одобрение на претърсванията у Борисов, Горанов и Арнаудова

Вицепрезидент коментира и темата с пристигащите бежанци от Украйна у нас и бързото уреждане на статут. По думите ѝ бежанската криза е безпрецедентна за Европа, а страната ни задължително трябва да се обърне към европейските институции за допълнителна помощ.

Илияна Йотова заяви, че ще бъдат освободени 420 млн. евро за всички държави за ликвидирането на последиците от миграцията и справянето с бежанския проблем, а България може да кандидатства за значителна сума, която да покрие разходите на хората, които приемат бежанци от Украйна.

Опашки се вият за чакащи документ за временна закрила при Дуранкулак

Опашки се вият за чакащи документ за временна закрила при Дуранкулак

Обработката на един човек отнема минимум половин час

Във Велико Търново вицепрезидентът участва в честването на празника на град Велико Търново. Тя призова след толкова отлагания да бъде приет Закон за старите столици. "Всяко камъче тук говори за история, за величие на българския дух, за блясък, за държавническа традиция - една от най-старите в Европа. Великотърновци, вие имате голямата привилегия да оставяте своите следи в историята на този велик град, а и на цяла България", посочи в приветствието си вицепрезидентът.

"Днешният ден напомня славната битка при Клокотница през 1230 г, когато една непобедима българска армия се изправя срещу вековен враг и го сразява, защото българският дух не може да бъде робски и това го доказва дългата ни, изпълнена с много трудности, но и с много триумф, история. Днешният 22 март напомня, че Велико Търново се превърна в столица не само на славянската, но и на европейската цивилизация. Средновековната столица спаси и разви българското четмо и писмо, Търновската книжовна школа разпространи писменост и култура далеч извън границите на тогавашна България", подчерта Йотова. Тя се обяви срещу всички опити за изкривяване на историческите факти и твърденията, че кирилицата не е българска.

Комисията по култура в НС отказа Закон за старите столици

Комисията по култура в НС отказа Закон за старите столици

Половин час депутатите не могат да се съберат за дебати и гласуване

"Днес всички българи се гордеем със своята столица на българската независимост. Тук възкръсна от пепелищата Второто българско царство, тук се роди и Третата българска държава с Учредителното събрание и Търновската конституция", заяви вицепрезидентът. Тя посочи, че днес Велико Търново е град на младостта - с 26 училища, 14 детски градини, 5 университета. "Все повече млади хора от всички краища на страната идват тук, други се връщат от чужбина, за да градят живота си във Велико Търново", заяви вицепрезидентът.

Словото си Илияна Йотова завърши с думите на Патриарх Евтимий: "Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба". "В старопрестолния Търновград смели и силни мъже вземаха силни решения - от такива се нуждаем още повече в днешния размирен свят", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова се включи в традиционното празнично шествие от крепостта Царевец до общината. По-късно присъства на церемонията по връчване на отличията за почетен гражданин на Велико Търново.