Отлагането на членството на България в Шенген е притеснително. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР. Тя призова институциите да се обединят по тази тема.

Тя критикува премиера Николай Денков, че не е реагирал на изказването на нидерландския министър-председател Марк Рюте, който поиска "честен доклад" от ЕК за това дали България е готова да се присъедини към Шенген.

По думите й страната ни вече е изпълнила всички критерии за членство. България не трябва непрекъснато да бъде в позицията на човек или на страна, която се моли, допълни Йотова.

Вицепрезидентът засегна и темата за ветото на Радев, наложено върху промените в Закона за енергетиката. Според нея мотивите за връщане на този закон са изцяло социални и касаят всички нас.

България толкова години не уеднакви европейското си законодателство, а реши да го прави точно в период на най-тежка криза. Познавам добре този пакет, работила съм и като евродепутат върху него. България няма изградена инфраструктура, за да го приложи, каза още Йотова.

Според вицепрезидентът в тежката вътрешна и международна ситуация България има нужда от предсказуемост, стабилност и сигурност, която за съжаление не получава.

За Австрия разширяването на Шенген към момента е немислимо

За Австрия разширяването на Шенген към момента е немислимо

Австрийския канцелр Карл Нехамер отказа да вдигне ветото за България и Румъния