Вицепрезидентът Илияна Йотова се надява уроците от изминали политически сезон да са научени. Това каза вицепрезидентът пред БНР днес. Йотова изказа надеждите си и към това страстите в парламента да са отминали, защото по нейно мнение ни очаква много сериозна есен.

Относно антикорупционният закон вицепрезидентът Йотова се надява да не правим закони само заради европейските ни партньори. "Дано не правим закони само заради европейските ни партньори и европейските институции, които след това да се окаже, че не работят на наша почва", допълни Йотова.

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

От "Прозрачност без граници" критикуват проектозакона за антикорупцията

Асоциацията ще участва в обсъждането в НС

По нейни думи колкото по-малко политика при обсъждането на антикорупционния закон, толкова по-добре. Йотова оцени като изключително коректна позицията на президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата. "Защото това е мястото, където се предполага, че всяка една институция и всяка една политическа партия, която е представена в Народното събрание, ще каже ясно и категорично своето мнение по въпроса и няма да политиканства излишно", обяснява вицепрезидентът и допълни "като че ли имам усещането, че акцентът се премести от това как ще работи следващият закон и какъв ще бъде неговият ефект, какви резултати ще даде, а кой ще води "бащина дружина".

Този закон не бива да бъде претупван и набързо приет, смята Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се тревожи, че ако бързо се приеме законопроектът, само за да покажем на Европа, че имаме закон, какъвто те искат, може да се превърне в голям проблем. "Това ще бъде много голяма грешка, защото вместо да изпишем вежди, можем да извадим очи", изтъква вицепрезидентът.

Йотова: Сътрудничеството ЕС - НАТО да се задълбочи

Йотова: Сътрудничеството ЕС - НАТО да се задълбочи

Вътрешната сигурност е само част от решението

Йотова иска да бъдат изслушани всички страни и да се намери най-доброто решение, така че да не се обезсмисля работата на част от институциите в съдебната система, става ясно от думите й. Тя се притеснява да не се раждат и нови органи, за които след това самите ние да съжаляваме.

Вицепрезидентът се тревожи още и от съдържанието на председателството ни, а не от логистиката му. "Големи директиви, големи теми в Европейския съюз като "Брекзит", като системата на Дъблин - те наистина ще намерят някакво решение по време на нашето председателство не защото България ги е поставила като приоритети, а защото им идва редът, но въпреки всичко и в рамките на тези теми трябва да бъдем много, много внимателни" обясни Йотова пред радиото. Вицепрезидентът не открива нищо направено по повод трите "К", приоритетите на нашето представителство - консенсус, конкурентноспособност и кохезия.

"Затова се надявам, че една голяма част от енергията в следващите месеци и в парламента, и в българското общество, ще бъде насочена в тази посока", изтъкна Йотова. По нейните думи мониторинговия механизъм за наблюдение е отживелица и ние като държава трябва да направим всичко възможно да се приключи с този механизъм. Тя смята, че след Лисабонския договор има достатъчно начини една държава бъде наказана за това, че не е правова или че не се спазват основните европейски базисни ценности.