Кабинет ще се състави след парламентарните избори, заяви пред БГНЕС политологът Димитър Ганев от "Тренд".

По думите му "Има такъв народ" е формацията, която ще реши дали ще има кабинет. Той уточни, че в предишното Народно събрание са се оформили три лагера. Първият е на "протестните партии" - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", които са имали 92 мандата. Вторият лагер е на "системната опозиция"- БСП и ДПС, с които "протестните партии" не са пожелали да си сътрудничат и ГЕРБ, която била в изолация в 45-то Народно събрание.

Според политолога единствената възможност да се състави кабинет е като "протестните партии" се договорят и излъчат кабинет, който обаче трябва да бъде подкрепен от партиите от "системната опозиция" - най-вероятно това ще бъде БСП. Димитър Ганев подчерта, че е много е малка вероятността от 92 мандата да скочат на 122 сега.

Относно гласуването на гражданите той обясни, че българският избирател е търсил възможност да изкаже своя протестен вот на изборите и в случая не е избрал БСП. По думите му е избрал друга партия - "Има такъв народ", която е взела лъвския пай от протестния вот, а БСП не е била припозната като алтернатива. В този смисъл българинът е избрал "изчегъртването", а не "възмездието". Имам предвид игра на думи - двете метафори, които идват от "Има такъв народ" и БСП", допълни Димитър Ганев.

Относно темата за ДПС и Делян Пеевски той каза, че не трябва да сме учудени от факта, че ДПС не са се разграничили и са се солидаризирали с Делян Пеевски, след като САЩ са му наложили санкции.

По думите му тук има по-дълбок прочит. ДПС е изграждана като организация, която чувства някаква общност и се защитава помежду си, защото част от разказа на ДПС е, че тя възниква като организация след Възродителния процес, за да защитава правата и свободите на хората, на които са им били отнети. Това е общност, закърмена от някаква враждебна среда. В случая политическият инстинкт на ДПС е да подкрепи на всяка цена своите представители, независимо какво се случва, защото това е техният общностен код, а не като при другите партии провинил си се и те изхвърляме. Има нещо по-дълбоко от елементарния тактически ход, разясни той.