Третото правителство на Бойко Борисов рискува да се превърне в един мегавариант на кабинета "Орешарски" - за всяко нещо да става драма и да има протести под прозорците му. Това коментира политологът Първан Симеонов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Ако преди известно време мислех, че шансовете мандатът да бъде изкаран напълно са 70-30, сега ми изглеждат 50-50. Всичко се превръща в проблем. Големият проблем на Валери Симеонов е, че той много вярва в това, което мисли и много държи да казва това, което мисли, дори когато не е вярно", добави той.

Дайнов анализира: Борисов е доста уплашен, твърдо е решил да изкара мандата

Дайнов анализира: Борисов е доста уплашен, твърдо е решил да изкара мандата

Не можел да реши проблемите с прословутата си гъвкавост

Според Първан Симеонов е парадокс, че малките партии в управляващата коалиция са по-защитени от ГЕРБ. "Борисов по този начин губи най-важното си качество - да е началник", поясни анализаторът.

Вероятно Валери Симеонов ще се опита да направи някакви контрапротести и вероятно премиерът стиска палци Симеонов да успее да си реши въпроса сам, допълни Първан Симеонов.

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че няма изнанада в поведението на Валери Симеонов.

Борисов пита той ли да подава оставка

Борисов пита той ли да подава оставка

Ако Борисов поискал оставката на Симеонов, правителството падало

"Симеонов действа като едно дете, оставено без родителски надзор и грижи и постепенно ескалира неговата детинщина с блъскането на хора през границите, мина се през други неща, за да се стигне до това меко казано неуместно изказване. Въпросът е доколко българските граждани могат да търпят такъв тип поведение на най-високо политическо ниво", посочи той.

Стойчев смята, че се обмислят ватрианти, в които Валери Симеонов и НФСБ ще напуснат управляващото мнозинство.

"Разбира се, първият буфер, който да гарантира оставането на власт на кабинета, е Марешки с партия "Воля". Следващият буфер е една неформална подкрепа на ДПС, от която към момнета ГЕРБ се пази, защото това е доста електорално непрестижно. Оказва се така, че вече е доста по-електорално непрестижно вече да си във формална зависимост от Валери Симеонов и неговите своеволни поведения, отколкото дори да си в неформална независимост от ДПС", обясни доц. Стойчо Стойчев.