Премиерът Бойко Борисов "този път наистина е решил да завърши мандата и всичко слага на този олтар". Това коментира политологът Евгений Дайнов по повод реакцията му на исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

"Виждаме един доста уплашен Борисов от доста време по ред причини. Той се натъква на проблеми, които не може да реши със своята прословута гъвкавост. Само с гъвкавост не става. Трябва да се заемат позиции. Това го тревожи", анализира Дайнов пред БНР.

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеонов, трябва да си ходят всички

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеонов, трябва да си ходят всички

С изказването си Борисов припознал думите на Симеонов

Според него когато в бурни времена не се вземат решения, правилата биват замествани със сила. Това се наблюдава от около година и половина у нас, а повечето протести в страната са именно против такъв стил на управление, коментира той.

Според него общественото напрежение в страната няма политически изразител и затова все още не е гръмнало.

"Ако Бойко Борисов избута до края на мандата си в тази ситуация, в която всички са обидени в страната, това би казало много лоши неща за нашата способност да си пазим демокрацията", изтъкна Дайнов.

Борисов пита той ли да подава оставка

Борисов пита той ли да подава оставка

Ако Борисов поискал оставката на Симеонов, правителството падало

Според него Борисов може и да промени мнението си за пълен мандат, ако изчисли, че бързи избори ще му дадат по-голяма сила в едни следващи преговори с евентуални партньори в управлението, посочи експертът.

Дайнов цитира колега, че премиерът иска да изкара мандата си, "дори влачейки се по корем", като за това е готов на отстъпки. Той би могъл да замени в парламента подкрепата на "Обединени патриоти" с тази на "Воля" и ДПС, но не иска да го прави, защото това би предизвикало трус.

"Ще му се искат нови и различни неща, които после ще трябва да обяснява защо ги дава", каза политологът.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината

Дайнов коментира и подкрепата за Валери Симеонов от страна на Кирил Домусчиев, когото доскоро е наричал "олигарх".

"Където няма правила, няма демокрация, а където няма демокрация, има управление на сила - някакъв вид феодализъм. И това се вижда! Няма значение кой какво е казал. Там всичко се дели на силни и на слаби. Ако си в групичката на силните, на феодалите, можете да се карате, да се помирявате. Виждаме и Бойко Борисов как го прави непрекъснато - бяха скарани със Сидеров, след това не бяха", очерта нерадостна българска картина политологът.