Правителството ще изпрати 400 военни, техника и 200 000 литра вода от Държавния резерв на пострадалите села в Пловдивска област - Каравелово, Богдан и Слатина. Това заяви преди заседанието на Министерски съвет днес служебният премиер Гълъб Донев.

Той поясни, че миналата седмица управляващите са изслушали областните управител на Пловдив и кметовете на Марица и Карлово и общото становище е, че "хората в пострадалите села имат нужда от хора, които да им помогнат да продължат живота си на чисто и да не газят през кал". Заради това правителството ще изпрати в пострадалите села утре 400 военни и техника, а в петък ще се включат и хора от съседните области в селата. В почивните дни ще се присъединят и доброволци, уточни Донев.

Тази сутрин премиерът е говорил с областния управител на Пловдив Ангел Стоев и е разбрал, че вече е възстановено електроснабдяването в домовете на хората и се работи да се възстанови и уличното осветление, а обещанието е, че до 3 седмици улиците и мостовете ще бъдат възстановени и почистени напълно.

"Ще се справим всички заедно... Всяко усилие е крачка за връщане към нормалността", каза премиерът. В заключение той каза, че изразява благодарността си към всеки българин, "който живее с мъката на хората от Карловско, не само на думи, но и с действията си".

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

На шестия ден държавата изпраща консерви и вода

Припомняме, че тези действия на държавата бяха обявени и миналата седмица след редовното заседание на Министерски съвет. Бяха обявени мерки като изграждането на временни водопроводи, възстановяване на електроподаването и др., а според уверенията на регионалния министър още миналата седмица в наводнените села щяха да бъдат изпратени консерви и минерална вода.

В Карловско бе обявено частично бедствено положение, след поройния дъжд, който се изля и доведе до лахар от високите части на планината на 2 септември.