Средствата, които отпуска правителството, отиват пряко при хората. Това увери премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на кабинета, на което правителството отпусна 8,7 млн. лв. по бюджетите на общините Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово.

Той посочи, че парите се дават за водоснабдяване, канализация, училища, образование, спорт и паркове и подчерта, че това се случва в общини с кметове са от целия политически спектър.

По думи на Борисов подчерта, че подкрепата за всички общини в България ще продължи активно. Той допълни, че в последните години се поставя акцент върху финансирането на важни проекти за Северозапада, Севера и Родопите.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев потвърди, че грижата към общините на правителството винаги е била адекватна. Той посочи, че Министерският съвет продължава да финансира и изграждането и ремонтите на християнски храмове и манастири в страната.

786 000 лева от отпуснатите от правителството средства са предвидени за община Лесичово. С тях ще се извърши основен ремонт на улични мрежи в селата Динката и Калугерово.

С 1 200 000 лв. ще бъде подпомогната община Белово за реализирането на основен ремонт и обновяване на централната градска част на града.

Одобрени са допълнителни 24, 6 млн. лв. за общините за 2020 г.

Одобрени са допълнителни 24, 6 млн. лв. за общините за 2020 г.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите

Смолян е третата подпомогната община от правителството. Със сумата от 285 000 лв. ще се извърши ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър.

656 000 лв. пък се отпускат на община Плевен за консервация и реставрация на Къща музей "Цар Освободител Александър II" и на Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец", както и за ремонт на улица "Генерал Скобелев". С отпуснатите средства ще се реализира и първият етап на проекта за обновяване на инфраструктурата. Довършва се и водният цикъл.

По бюджета на община Радомир ще бъдат преведени 1 568 000 лв. за реконструкция, оборудване и обзавеждане на многофункционална спортна зала в града.

За община Мездра правителството отпусна 1 606 000 лв. С тях ще се извърши ремонт и реконструкция на водопроводи и улици в населените места на общината. Работи се и за подобряване на състоянието на населените места по периферията на общината.

За община Болярово бяха отпуснати 816 600 лв. за реконструкция на ул. "Младежка" в града. Кметът Христо Христов изтъкна, че за развитието на района от ключово значение е и направената реконструкция на компресорната станция "Странджа", където много хора намират работа.

1 785 000 лв. помощ получи и община Сливен. С тях ще бъдат изградени две допълнителни училищни сгради за Профилираната природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" и Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Премиерът посочи, че в центъра на града се намират трите най-големи училища и в центъра се изгражда физкултурен салон за едно от тях. По тази причина днес се отпускат средства, за да разполагат и другите две училища с физкултурни салони.

Отпуснати бяха и 600 000 лв. за доизграждане на манастирския комплекс "Света Троица" в местността Кръстова гора.