Правителството отпусна 23 061 428 лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2020 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците май-юни 2020 г. заради промяна в структурата и състава на образователните институции, прекратяване на трудови правоотношения на друго основание или преструктуриране.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката и на планираните разходи за национални програми за развитие на образованието в централния бюджет за 2020 г.

Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" има за цел повишаване ефективността на разходите на институциите чрез оптимизиране на вътрешната структура. Чрез нея се предоставят допълнителни средства за изплащане на обезщетения на персонала при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.

Одобрени са и допълнителни разходи/ трансфери за 2020 г. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2020 г.

С постановлението се предлага да бъдат осигурени средства за изплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на стипендии на учениците от общинските училища, които са придобили право на стипендия през периода април - юли включително на 2020 година.

Средствата са в размер на 85 860 лева, като 84 240 лева, са предназначени за изплащане на стипендии на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата. Останалите 1620 лева са предназначени за изплащане на стипендия на двама ученици от общински училища.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите, посочени в чл. 1 от проекта на постановление, са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2020 г.

Целта на предложения проект на постановление е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби.