Министерският съвет прие Мерки за въвеждане на принципите на по-доброто регулиране, предложени от Министерството на икономиката и енергетиката .
Предложенията са изготвени от експерти на министерството и представителите на бизнес организациите, членове на СИР.

Мерките целят създаване на регламент за взаимодействие между органите на изпълнителната власт и бизнес организациите при осъществяване на политиката на правителството в областта на регулирането.

Те предвиждат, чрез изготвяните оценки на въздействието на нормативни актове, да се установи практика на анализ и мониторинг върху проблемните за икономическите субекти, области на законодателството и правоприлагането.

При изготвянето на оценки на въздействието се дава възможност за осъществяване на диалог с всички заитересовани страни, по-голяма прозрачност в действията на правителството и спазване на принципа на легитимните очаквания.

Мерките предвиждат изготвяне на задание за извършване на експертно проучване, което ще даде представа за настоящата ситуация и конкретните нормативни и практически пречки при прилагането на режими, създаващи затруднения за бизнеса, анализ и обобщаване на предложенията на всички заинтересовани страни: органи на местно самоуправление и централна власт, бизнес, неправителствени и браншови организации, граждани.

Важен дял от намесата на държавата в стопанската дейност имат режимите на местната власт.
В тази връзка се предвижда за проекти на нормативни актове, създаващи задължения за местната власт, да бъде искано становище от Националното сдружение на общините в България.

Представителите на бизнеса ще имат възможност да посочват нормативните актове, които биха създали пречки и проблеми, за които ще се възлага извършване на оценка на въздействието.

От друга страна, за всички проекти на нормативни актове, предвидени за внасяне в МС би следвало да се изготвя от вносителя предварителен анализ за необходимостта от оценка на въздействието.

При необходимост от такава, министерството вносител възлага изготвянето й. Оценките на въздействието се приемат на заседание на СИР и се внасят в МС от председателя на СИР.

Съгласно измененията в Закона за администрацията се предвижда данните от Регистъра на административните структури и на актовете на органите на изпълнителната власт и от Регистъра на държавните служители да бъдат обединени в Административен регистър, като мярка 6. предвижда МДААР да извърши необходимите промени и разработи новия Административен регистър в частта регулаторни режими.

Поради необходимостта от методическа подкрепа и обучения на служители от централна и местна администрация, МДААР с помощта на МИЕ ще изготви програма за методическа помощ и обучение.

Програмата ще подпомогне процеса на въвеждане и прилагане на принципите на по-доброто регулиране и изготвянето на оценки на въздействието на нормативните актове, като се предвижда да бъде разгледана и приета от СИР.