Правителството в оставка "Борисов-3" номинира български юристи, които ще бъдат включени като членове на Постоянния арбитражен съд в Хага

Със свое решение на днешното заседание на Министерския съвет бяха определени юристите проф. д-р Благой Видин, доц. д.ю.н. Красен Стойчев, Лазар Томов и Юрий Щерк за арбитри, които да бъдат включени в списъка с членове на Постоянния арбитражен съд (ПАС) със седалище в Хага, Нидерландия.

Лицата са одобрени за арбитри и ще бъдат включени като членове на Постоянния арбитражен съд, в съответствие с изискванията на чл. 44 от Конвенцията за мирно уреждане на международните спорове, приета на 18 октомври 1907 г. в Хага, Нидерландия.

Постоянният арбитражен съд (ПАС) е една от най-старите международни институции, учредена за разрешаването на международни правни спорове чрез арбитраж и медиация. ПАС действа като постоянна институционна рамка, която осигурява организационна инфраструктура и административно подпомагане на арбитражни трибунали, разрешаващи правни спорове.

Припомняме, Постоянният арбитражен съд (Permanent Court of Arbitration) е създаден на Първата мирна конференция в Хага (1899 г.) със седалище в Хага. Той предлага широк обхват от услуги за решаване на спорове между държави и между държави и частни лица, както и за решаване на спорове, по които са страна междуправителствени организации. Неговите услуги включват арбитраж, помиряване, комитети за откриване на факти и посредничество.