Реформаторите Мартин Димитров, Петър Славов и греберът Методи Андреев са смутени от скандала с покупката на Дипломатическия клуб в Бояна.

На брифинг в парламента Мартин Димитров е недоволен, че Агенцията за приватизация можела да продава имоти от забранителния списък. Такъв отговор той получил от агенцията.

Това напълно обезсмисля наличието на забранителен списък, смята той. Не можело да се нарушава законът.
Затова и депутатите искат обяснение от вицепремиера Томислав Дончев. Сделката за Дипломатическия клуб трябвало да се спре.

Сега е подходящия момент, категоричен е Мартин Димитров. Той е недоволен, че можело да се продават обособени части.

Петър Славов се опасява, че по тази схема и в миналото се продавали обособени части на предприятия от забранителния списък. Такива случаи ощетявали държавата.

НАП да провери тримата младежи, които са купили Дипломатическия клуб.
Тримата депутати пък ще питат всички министри дали така са продавани апетитни активи на тяхно разпореждане.

Припомняме, новосъздадената с 3 лева капитал „Ексклузив уеб дизайн“ спечели търга за клуба със сумата от 8,5 млн. лева. Фирмата се управлява от трима младежи на възраст между 21 и 24 години. Предстои НАП да провери произхода на парите.

Малко по-късно пред БНР Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация съобщи, че Сделката за продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна може да бъде атакувана в съда, ако се стигне до приключването ѝ. Той обясни, че заради противоречие в закона, имотът, който е притежание на забраненото за приватизация държавно дружество АДИС, изобщо не трябва да бъде продаван.

Продажбата на обособен имот от дружество от забранителния списък за приватизация трябва да се одобри от правителството. То не може да стане с решение на ресорния министър, какъвто е случаят с Дипломатическия клуб в Бояна, обясни Руси Статков.

В момента Националната агенция за приходите проверява собствениците на компанията "Ексклузив уеб дизайн" и чак тогава сделката ще бъде разгледана от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Стойността на сделката, ако се стигне до приключването й, е 8,5 млн. лева без ДДС.