Приведена е в известност организираната престъпност. Към юли 2011 са констатирани 262 престъпни групи.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол на въпрос на Антон Кутев от БСП относно политиките на Министерството на вътрешните работи за борба с едрата организирана престъпност.

Червеният депутат поиска от вътрешния министър и списък с хората, свързани със СИК и ВИС. Кои са хората от едрата организирана престъпност, би трябвало да ги знаете, защото ако не ги знаете, какво правим, изтъкна Кутев.
Трудно ми е да различа охранителните фирми от началото на прехода - ВИС, СИК и ИПОН, каза още Антон Кутев и поиска ресорният министър да обясни разликите.

Дайте да го покажем на хората, ако не можете да ги арестувате, поне да го покажем, настоя той. Не повече от 10-15 са имената на лидери на групи още от началото на прехода, по думите му, известни на българското общество.

На тези хора, според мен, нищичко не им се случи през последните 2 години, смята социалистът, уточнявайки, че на тези хора нищо не се е случвало и при предишните управления.
Вие бяхте силата и човекът, дошъл с ясното намерение да промени правилата на играта, припомни обаче Антон Кутев.

Престъпната дейност на 121 лица от тези групи е неутрализирана, подчерта министърът. Срещу 202 от лицата има заведени досъдебни производства. През 2010 година  е напълно разкрита и документирана дейността на 260 организирани престъпни групи, образувани са общо 1036 досъдебни производства, поясни силовият министър.

Нямаме групите за отвличания, за поръчкови убийства, констатира Цветанов.

Няма ги, по думите му, и магистралните грабежи. В рамките на тези 2 години е свършена значителна работа за борба с тежката организирана престъпност, обясни министър Цветанов. В началото на мандата е направен и цялостен анализ през годините на прехода за свършеното по въпроса.

Битовата престъпност се е увеличила в районите с висока безработица, призна силовият министър. Като мерки срещу това е засилено полицейското присъствие в тези райони. Червеният депутат коментира от своя страна, че се увеличава контрабандата у нас. "Ако тя е една от основните части от едрата организирана престъпност, как така с всичките ви усилия, тя се увеличава по време на вашия мандат", попита социалистът.