Под 2 милиона и над 4 милиона да отидат до урните в неделя - няма да е нормално, смята политологът Андрей Райчев. За него основният въпрос остава дори не изборната активност, а изборната ликвидност, която ще се произведе на 4 април.

Каквото и да стане на тези избори, ще е изненада. И най-очакваното и предвидимото - пак ще е изненада. Никога до този момент социолозите не са били в такава ситуация, коментира в студиото на Нова телевизия Андрей Райчев.

След първите две партии в класирането ГЕРБ и БСП, Райчев прогнозира около 350 000 гласа за Трифонов и Доган, 250 000 за ДБ и три до четири партии могат да вземат около 100 000. Това, което се е случило е изненадата, че Борисов отново е първи - възможно само защото опозицията отново се е разцепила след 60% неодобрение на управлението на ГЕРБ през лятото на 2020 г. Не е добре обаче малките опозиционни партии да не влязат в парламента, тъй като така много голяма част от българския народ няма да има представителтво.

анкета

Ще гласувам за:

Виж резултати

ГЕРБ/СДС 25.6%

БСП 12.5%

ДПС 1.9%

Има такъв народ 13.4%

Демократична България 17.0%

ВМРО 4.5%

Изправи се. Мутри вън! 5.6%

Патриотична коалиция Воля - НФСБ 4.5%

Републиканци за България 4.8%

АБВ 1.2%

Други 9.0%

Стои въпросът дали ще има редовно или служебно правителство.

Според Андрей Райчев ГЕРБ ще гони успех за създаване на правителство от първия мандат, тъй като ситуацията лятото ще е коренно различна. Борисов постигна успех с тактиката "да хвърля чували" от лодката на партията и властта. Сега обаче шансът му е да скочи самият той, обясни Райчев тезата си, че има възможност за съставяне на правителство ГЕРБ+ , но тази възможност стои без личността на премиера.

Краткосрочно и без доминираща сила щяло да бъде следващото правителството

Краткосрочно и без доминираща сила щяло да бъде следващото правителството

Такава прогноза направиха социологът Андрей Райчев и политологът Христо Панчугов

Сега живеем в приказка и тя ще свърши е тезата на Андрей Райчев. Населението в момента е като спящата красавица - реално доходите са се повишили - помощите, пенсиите се повишиха, лотарията престана и така милиард и половина остават в джобовете на хората, пътуваме и купуваме дрехи на половина, бизнесът не плаща лихви. "Тази приказка ще свърши, спящата красавица ще се събуди. Спящата красавица обаче ще се събуди и властта през лятото няма да живее в този луксозен шах и ще се страхува от хората, прогнозира Андрей Райчев.

Резултатът от изборите при 2 милиона гласували - фундаментално изкривен

Резултатът от изборите при 2 милиона гласували - фундаментално изкривен

Вотът щял да е непредвидим заради неясната избирателна активност