Тази година изборите са непредвидими заради неяснотата колко българи ще отидат до урните. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев.

По негови думи, ако гласуват 2 милиона души, резултатът ще е фундаментално изкривен.

Той обясни, че обикновено гласуват 3 милиона, докато при ниско участие ще има изкривен парламент, който няма да изобразява българите. Според него е възможно това да се случи, защото хората ги е страх от вируса.

Райчев прогнозира, че в следващия парламент БСП и ГЕРБ сумарно ще имат 120 места. Той обаче не знае как ще са разпределени.

Висока избирателна активност при масови протести у нас очакват политолози

Висока избирателна активност при масови протести у нас очакват политолози

Отвращението към властта щяло да изкара хората от летаргията

Виждам правителство, за което няма точно кой да отговаря, но с подкрепа, обясни социологът. По негови думи няма как всички да са срещу ГЕРБ, защото не всички малки партии искали да са с БСП.

Според него ДПС вече не искат да са в скрита подкрепа, тъй като са със заявка, че стават силни и ще определят властта открито. Социологът заяви, че всички проблеми на партията са идвали от Турция.

Райчев определи поведението на Бойко Борисов като защитно преди изборите и че няма какво да спечели, затова избягва сблъсъци. Цялостно той играе роля, никога не е искал да бъде възприеман на сериозно изцяло, обясни социологът. Според него идеята с джипа е смешна за хората от града, но все пак е хитър ход.

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

От МВнР подчертават, че гарантирането на честни избори е приоритет за страната