Фундаментално нещата не са се променили от есента, когато протестите престанаха, недоволството у хората може да се е засилило. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Слави Василев по повод вчерашния протест срещу властта, при който се стигна до напрежение между демонстранти и полиция.

Той посочи, че не би се изненадал протестите да ескалират.

От своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев отбеляза, че обикновено в края на януари и през целия февруари има висок социален потенциал, тъй като по негови думи това са седмиците от годината, в които идват високите сметки за отопление, хората са задлъжнели по празниците и са потиснати от зимните месеци.

Той бе категоричен, че не може да има по-ранни избори от 4 април. Според Стойчев отделни партии можело да преценят, че до изборите може да нагнетяват напрежение, за да се стигне до негативен вот.

Политологът прогнозира, че ще гласуват най-малко традиционните 3-3,5 млн. души. Според него за избирателната активност ще допринесе и появата на изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Василев подчерта, че ако протестът придобие масовост, това ще вдигне избирателната активност. Според него чувството за отвращение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласуват.

Относно обвинението на премиера Бойко Борисов към президента Румен Радев за това, че не е излязъл с позиция за ареста на руския опозиционер Алексей Навални Стойчев заяви, че от началото на мандата на държавния глава се е знаело, че той е скептичен относно санкции спрямо Русия, свързани с конфликта в Крим. Неговата позиция била, че тези санкции са несправедливи, а в казуса с Навални се търсела същата линия.

Василев обаче опонира на доц. Стойчев за руската ориентация на Радев. Според него това е мит и позициите на президента не са проруски.

Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет

Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет

Днес е 200-та вечер от антиправителствените протести срещу кабинета "Борисов-3"

По негови думи Борисов се опитва да избяга от реалността в България, като насочи проблем, който не е на дневен ред у нас. "Навални е проблем, който би могъл да се характеризира като защита на демокрацията. Няма нужда да гледаме Русия и Навални, България има съвсем други проблеми", категоричен бе той.

Доц. Стойчев подчерта, че честност на изборите се гарантира с присъствие на застъпниците и наблюдателите, а не с видеонаблюдение, за каквото настоява президентът.

"Целта е във всички 12 000 секции да се хванат две баби, които мърдат листа, за да се употребят като инструмент и да се каже: "Те фалшифицираха изборите", отбеляза той.

Василев обаче подчерта, че много от хората в секционните избирателни комисии отиват там за парите, които ще вземат. По негови думи много често за още пари те се обръщат на другата страна, когато трябва да се попълни протокол.

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални
Обновена

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални

На обиколка из Сливница спомена и разговора в ЕС