Няма място, където да се е почувствала липсата на държавния глава по отношение на външната политика, заяви вицепремиерът и министър на външната политика Ивайло Калфин в предаването Тази сутрин по bTV.

Така Калфин отговори на критиките на ГЕРБ, че президентът Георги Първанов е загърбил основната си функция да лобира за интересите на страната в ЕС.

Калфин обаче отбеляза, че през последните един, два месеца президентът намалил външнополитическите си прояви, за да не се сметнат тези негови изяви като част от предизборната му кампания.

Калфин коментира, че за момента вижда малко дебат в предизборната надпревара.
"По един начин ще протече кампанията, ако се говори за това какво може да се направи в рамките на президентската институция, а по друг начин - ако дебатът се проведе на гърба на правителството и с идеята, че президентските правомощия трябва да се увеличат," коментира Калфин.

На въпрос дали кандидатурата на генерал Любен Петров ще попречи на Първанов, Калфин обясни, че колкото повече кандидати има, толкова по-добре.

Той не прие и че критиките от ляво към правителството имат основания. По думите му в едно управление, в което има коалиция, има компромис, но от друга страна сега няма как да се злоупотреби с мнозинството в парламента, както се правеше от други правителства, подчерта Калфин.

Той обясни и че не вижда тези, които са били против разполагането на американски бази у нас, сега да гласуват против Първанов, тъй като той нямал пряко участие във взимането на това решение. То било на правителството и бил взето прозрачно, придружено от разяснителна кампания в медиите.

На въпрос дали ако Първанов загуби изборите, ще падне тройната коалиция, Калфин заяви, че не вижда подобна възможност.
Той отхвърли и публикации в медиите, според които през декември са възможни смени и рокади в правителството, както и закриване на поста на министъра на европейските въпроси Меглена Кунева.