По данни на Националния статистически институт (НСИ) 67% от причините за смъртта в България се дължат на заболявания на системата на кръвообращението, а 17% на различни онкологични образувания и сърдечни болести. В момента средната продължителност на живота е под 75 години - 71 за мъжете и 78 за жените.

Това показват данните на НСИ, представени от Ивайло Калфин, член на Националния съвет на АБВ на брифинг в централата на партията.

Ако се преодолеят онкологичните заболявания, средната продължителност на живот при мъжете би се увеличила на 74 години, а при жените - на над 88 г. Ако се елиминират причините, свързани със сърдечно-съдовите заболявания средната продължителност на живот при мъжете би се увеличила на 83 г., а при жените на - над 90 за жените, заяви той.

Мерките за удължаване продължителността на живот, са свързани със здравеопазването и налагането на превенция и редовна профилактика. Подобна мярка не струва пари и няма да вземе нито един лев от държавния бюджет, смята бившият социален министър.

Калфин коментира, че по темата за демографската политика на България се работило много през годините, но за съжаление все ще сме далеч от това да имаме целенасочена демографска политика.
АБВ има принос да се представят годишните доклади, но в приетия на 5 юли в Министерския съвет План за действие за 2018 г. по Национална стратегия за демографско развитие нещо липсва, оцени той.

От АБВ алармират, че пасивната позиция на правителството и парламентарното мнозинство води до задълбочаване на проблемите.

Демографската криза не променя нагласите на младите

Демографската криза не променя нагласите на младите

Поколението между 14 и 29-годишна възраст си представя да има две деца в живота си

Калфин изтъкна, че демографските проблеми в България трябва да се борят с целенасочена политика и комплекс от мерки, така че да има положителен резултат от тях.

За решаването на демографския проблем от АБВ предлагат мерки, заложени в три направления - удължаване на средната продължителност на живот, намаляване на бедността сред възрастните хора, подобряване качеството на живот на възрастните хора, поемане на грижите за децата, намаляване на детската смъртност, бонуси за трето дете, подобряване на грижата за трето дете увеличаване на доходите от труд, подобряване на образованието и здравеопазването и грижата за децата.

Султанка Петрова иска регионални демографски политики

Султанка Петрова иска регионални демографски политики

Ние сме страната с най-бързо застаряващо население в света, призна зам.-министърът

Относно качеството на живот на възрастните хора, Калфин отчете, че в много селища и градове в България на възрастните хора, останали без семействата, е много трудно да им се осигури качествено обслужване и живот. Калфин отчете, че има значителен интерес от социални услуги, които са или държавни, или частни, но според него трябва да се промени Законът за социалните услуги, за да може таксата за социални услуги да е според дохода.

От АБВ предложиха и мерки за увеличаване на раждаемостта. Сред тях са безплатен достъп на децата до ясли и детски градини, за които са нужни 500 млн. лева допълнително.

Лявото или дясното ще спаси България от демографски крах, спорят в НС

Лявото или дясното ще спаси България от демографски крах, спорят в НС

Сигурност и работа били ключът за демографската политика

Относно намаляване на детската бедност от АБВ смятат, че би се разрешил проблемът с поощряване на заетостта на родителите. Той изрази съжаление, че в България има 400 000 души, които са в трудоспособна възраст, но не работят. По отношение на бонуси за трето дете и подновяване на грижата за новородените, намаляване на нетната миграция и детска смъртност, от АБВ предлагат семействата да бъдат подпомогнати в закупуването на жилище или друга инвестиция, която да повиши качеството на живот на децата.

Повече детски градини и кратко майчинство борят демографската криза според Каролев

Повече детски градини и кратко майчинство борят демографската криза според Каролев

Основният проблем е, че няма достатъчно майки в детеродна възраст

Мерките за разрешаването на емиграцията са подобряване на здравеопазването и образованието, както и пакетът на социални услуги. От Ивайло Калфин смята, че ако всички изброени мерки бъдат приложени в комплекс, то тогава борбата с демографската криза се очаква да бъде сравнително видима, бърза и с добри резултати.