"Във вида, в който в момента е договорено споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, не трябва да бъде подкрепено". Това лично мнение изрази социалният министър Ивайло Калфин, който участва във форум за ползите и вредите от ТПТИ.

По думите му, в споразумението има няколко дефекта. Затова той активно настоява, включително пред премиера Бойко Борисов, правителството да изготви оценка на въздействието на текстове от споразумението за българската икономика.

Според Калфин, споразумението няма как да "заобиколи" парламента и затова колкото по-рано го разгледаме, толкова по-добре. "За да не бъдем поставени пред свършен факт. Сега виждам повече вреди, отколкото ползи за българската икономика", сподели Калфин като изтъкна необходимостта да се промени текстът за независимите арбитражи, които ще разглеждат дела между корпорации и държави.

Трябва да се договори и еднакво спазване на стандартите за труд и екология. Говорим средно за Европейския съюз, а България има своята икономика и своя интерес, припомни Калфин като отбеляза, че нашият стокообмен със САЩ е доста малък.

Вицепремиерът призна, че в световен план тенденцията е към включване на споразумения и отваряне на пазарите, а не обратното. "По-скоро трябва да се съобразяваме с тенденцията, а не да я спираме. Либерализацията е неизбежен процес", изтъкна социалният министър.

По време на дискусионния форум се чуха доста критики, свързани именно с арбитражните дела или т.нар. Механизъм ISDS (означава уреждане на спорове между държава и инвеститор - б.р.).

Според изследователи, държавата ще бъде задължена да плаща разходите по делата в размер на милиони, независимо от техния изход. Процесите често се гледат при закрити врата и дори не се публикуват мотивите за решенията. На арбитраж ще могат да се жалят само чуждите инвеститори, което ще постави местните в условия на дискриминация, поясниха на форума.

Друг механизъм, който притеснява част от българите, е Съветът за регулаторно сътрудничество между САЩ и ЕС, чиято основна цел е да разглежда и оценява придвижените за в бъдеще законодателни промени на националните правителства, за да прецени дали те са в духа на ТПТИ.

Така правителствата стават вторичен управленски етаж, смятат някои организации. Според синдикалистите от КТ "Подкрепа" и КНСБ, широко мащабното дерегулиране ще доведе до огромни разходи на обществото.

Все пак положително се отбелязва улесняването на търговията чрез падането на двойното лицензиране на стоки. При уеднаквяване на стандартите европейският потребител, който в момента се радва на по-голяма защита от американския, ще бъде защитен от нахлуване на пестициди и ГМО-храни на пазара.