Демаршът на посланиците легализира вече служебна информация и разследването на случаите и "Гебрев", и петродоларите от Венецуела е започнало преди самата дипломатическа изява. Това обясни в студиото на Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

По мнението му и в двата случая не бива да се хвърля вина върху службите, които най-вероятно са си свършили работата. Изявата, публичният акт следва същинската работа.

"Не съм сигурен, че сме разбрали от посланици. Сигурен съм, че преди посланиците да се задействат, е имало международен обмен , а самият демарш на посланиците е легализиране на информацията от специалните служби", заяви Калин Георгиев.

Иначе искането за оставки от страна на опозицията е нормален политически ход, обясни Калин Георгиев и призова да не се слушат непрекъснато и само политиците.

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

ДАНС и САЩ са засекли българин със стотици милиони от Венецуела

Ерик Рубин обсъжда въпроса с Борисов

По думите му много често професионалистите нямат право да говорят, тъй като са ограничени от законови рамки. Колкото по-малко говориш, толкова по-добре, допълни Георгиев и посочи: "Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки."

Уточнявайки че в момента е цивилен и не разполага с класифицирана информация, към момента Венецуела не е сред 36-те страни в санкционния списък на ЕС, както и от списъка страни с проблемни банкови системи. Най-вероятно вътребанковите структури за сигурност са уведомили ДАНС при засичане на финансовите потоци, което им е задължението, тъй като банката не е разследващ орган. От там отговорността е на дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС.

Според Георгиев можем да се доверим на думите на главния прокурор, че се работи съвместно с БНБ. Така той отхвърли критика на бившия финансов министър Симеон Дянков за пореден провал, по подобие на казуса КТБ, на Банковия надзор.

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Емилиян Гебрев отровен от трети руски агент, заподозрян по случая „Скрипал”

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име Сергей Вячеславович Федотов

По случая "Гебрев" Калин Георгиев си послужи с метафора, позовавайки се на заглавието на романа за юноши на Павел Вежинов "Следите остават" - "следите винаги остават", както и на друга реплика, че "всяко криминално начало има криминален край". Той отхвърли очакване, че щом случаят има руска връзка по никакъв начин няма да има развръзка, с призива да не се слушат политиците.

Калин Георгиев е убеден, че "колегите са положили максимални усилия, а разследването се ръководи от прокуратурата, която е независим орган".

Според него срещу "такъв противник" като големите служби - руски, американските, израелските и британските, които разполагат с бюджет, равен или по-голям от много брутни национални продукти - много трудно можеш да се бориш. Но това е работата на нашите национални служби, добави Калин Георгиев, заявявайки, че ДАНС не трябва да мерят бензина на бензиностанции, а да противодействат на чуждите национални интереси, които правят опити да проникват у нас.

Според Георгиев е прекрасно в случая, че в момента вече работи у нас съвместно с българските служби британски екип и се използва ресурса на британската страна. Защо това се случва чак сега, февруари месец, при положение, че разследването е подновено октомври месец, Георгиев обясни, че това е сложна организация, която е ограничена от законодателството на поне две страни.

Антимафиот с обвинение за подкупи, докато е бил полицай

Антимафиот с обвинение за подкупи, докато е бил полицай

Служителят на ГДБОП е заподозрян като част от групата на 4-то РУ в София

По случая с арестуваните служители на реда от 4-то районно управление в София, Георгиев беше лаконичен, че информация по случая във Вътрешна сигурност е имало още по времето, когато той е бил главен секретар, но трудно се събират доказателства.

"Това е тежко петно върху службата, но навсякъде има такива хора", обобщи Калин Георгиев.