Дейвид Камерън се изказал ласкаво за граничната ограда на България с Турция.

Премиерът Бойко Борисов е показал на гостуващия у нас британски премиер оградата на българо-турската граница. Камерън е останал впечатлен от съоръжението и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти, съобщи bTV, позовавайки се на правителствения пресцентър.

Защо не осигурихме подкрепата на Камерън за кандидатурата ни за генсек на ООН, пита Паси

Защо не осигурихме подкрепата на Камерън за кандидатурата ни за генсек на ООН, пита Паси

Външната политика не се измерва с това, колко пъти папата те е погалил по главата

Той е разгледал защитното съоръжение, което се изгражда в района от ГКПП-Лесово до браздата. След това британския премиер посетил Елхово, където е видял как работи системата за видео наблюдение по границата.

Самолетът на британския държавен глава кацна на летище "Бургас" в 8 часа тази сутрин при безпрецедентни мерки за сигурност. От 6 часа сутринта полицейски автомобили патрулираха с включени светлини по всички пътища около летището.

На ЕС са нужни основни изменения, обяви Камерън в София

На ЕС са нужни основни изменения, обяви Камерън в София

Той изрази надеждата си Великобритания да остане като член в един реформиран ЕС

Външни лица, включително журналисти, не бяха допуснати. В 3-километровата зона беше забранено паркирането на пътни превозни средства. На пистата оркестър с духова музика посрещна Дейвид Камерън.

Британският премиер и българският Бойко Борисов излетяха с два хеликоптера за българо-турската граница.

Камерън обяви вчера в разговор с президента Росен Плевнелиев, че България е добър пример за ефективен контрол на границите.

С вертолет двамата премиери дойдоха на ГКПП Лесово и обходиха оградата, предназначена да възпира мигранти, които се опитват да преминат незаконно на територията на страната ни и в ЕС.

Темата за ефективния контрол по външните граници на ЕС и намирането на дълготрайно решение на насилието в Близкия Изток и Северна Африка беше продължена и при днешните разговори на ръководителите на правителствата на България и Великобритания.

При инспекцията си те отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа. Борисов и Камерън коментираха, че това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, в присъствието и на зам.-директора на ГП старши комисар Стоян Иванов, бе показана системата за видеонаблюдение и начина на охрана на границата.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. "Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата", стана ясно и от думите на заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Според Камерън страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии. „Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос.

България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато.

Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, каза британският премиер.

Министър-председателят на България Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.