България бавно се развежда с ГЕРБ. Това започна с избирането на Румен Радев за президент. Най-добре е правителството да изкара пълен мандат, но представянето на предсрочни избори като трагедия, е смехотворно. Това заяви социологът Кънчо Стойчев пред bTV.

В студиото бе и политологът Румяна Коларова, според която думите на премиера Бойко Борисов, че не възнамерява да подава оставка заради протестите за горивата могат да бъдат тълкувани по много начини.

Борисов не може да иска оставката на Валери Симеонов

Борисов не може да иска оставката на Валери Симеонов

Промени в кабинета ще има, но не сега е моментът

Тя ги тълкува от системна гледна точка. Коларова припомни, че в европейските демокрации предсрочни избори означават дестабилизация. "Българската демокрация в продължение на три поредни мандата беше много стабилизирана. След това 2013 г., фактически Борисов не успя да изкара мандата си. И вече сме свидетели, няколко поредни пъти, на предсрочни избори. Това не е добре", категорична е Коларова.

Според Стойчев, това правителство (кабинетът "Борисов-3" - б.р.) е там и заради лични интереси. Да представяме Борисов като жертва на патриотите е неуместно. Патриотите няколко пъти спасяват това правителство. Ако не бяха те, това правителство щеше да е издухано", каза още социологът.

Политологът Коларова определя като тревожни посланията на малката коалиция. Тя смята, че настоящото правителсвто няма как да оцелее, ако не прави реформи. Тези реформи няма да повишат популярността на кабинета.

"Проблемът на президента е, че говори, а не действа", допълни Коларова.

Според нея проблемът не е в смяната на правителството, а че се разграбват публични ресурси по безотговорен начин. Кънчо Стойчев не се съгласи и обясни, че се граби по време на мандат.

Запитани дали има война между институциите в лицето на премиера и президента, Коларова отговори с реторичния въпрос дали когато спада популярността на ГЕРБ, президентът може да спечели, като се опитва да критикува от неутрална позиция. Това е наистина голям проблем в българската политическа система, смята тя.

В дългосрочен план президентът винаги е губил, когато се изправя в такава позиция. В настоящата ситуация ако той не реагира, пак е в губеща позиция. Коларова, която бе съветник на президента Росен Плевнелиев в неговия мандат (2012-2017 г.) смята, че най-голямата слабост в президентската институция е, че говори, а не действа.

Дончев: Гражданите да протестират, а управляващите да управляват

Дончев: Гражданите да протестират, а управляващите да управляват

Няма да се случи нищо фатално, ако не се въведе данъкът за старите коли

На друго мнение е социологът Кънчо Стойев. Според него не е беда, че президентът Радев може само да говори. "Нашият премиер отлично владее политическата техника да се представя за жертва, когато това му е изгодно политически", коментира Кънчо Стойчев.

Относно действията на БСП за протестите, Коларова каза, че българите са се нагледали на хора, които защитават социалната справедливост.

Тя изрази мнение, че изказването на премиера за заплатата на президента е закачка, реакция спрямо действията на опозицията.

Борисов: Президентът може да ме критикува колкото си иска

Борисов: Президентът може да ме критикува колкото си иска

А ако сега счупя държавата...

Припомняме, в интервю пред една от националните телевизии на 15 ноември премиерът Бойко Борисов си позволи да коментира и заплатата на президента. Това стана във връзка със сравненията, че пенсионерите ще получат по 40 лева коледни надбавки, а депутатската заплата се повишава с 90 лева. Борисов подчерта, че заплата на държавния глава Румен Радев е 11 000 лв., което е с 4 000 лв. повече от неговата.

Според Кънчо Стойчев проблемът на България не са заплатите на политиците, а лошото управление.

Мъж откри стрелба по протестиращи в Перник

Мъж откри стрелба по протестиращи в Перник

Изнервил се, защото се оказал блокиран в автомобила си