Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради насилието на националистите срещу избиратели на границата с Турция. Това съобщават от пресцентъра на партията.

В съобщението се уточнява, че става въпрос за действията на представители на националистическите формации на 24 март на пунктовете на границата ни с Гърция.

Карадайъ настоява да се извърши проверка и да се образува досъдебно производство, ако се констатират факти и обстоятелства.

Сблъсъци между жандармерия и протестиращи на границата с Турция

Сблъсъци между жандармерия и протестиращи на границата с Турция

Униформените отстраняват протестиращите

Припомняме, че миналия петък протестиращи блокираха граничните пунктове с Турция, за да попречат на автобуси с изселници да дойдат да гласуват у нас. Протестът бе организиран от патриотите. Стигна се до ескалация на напрежението и намесата на жандармерията. Вчера прокуратурата обяви, че е започнала разследване на блокадата на границата. Проверява се и дали кандидат-депутати са пречили на български граждани да упражнят правото си на глас. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан се закани да съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради действията на националистите.

От ДПС посочват, че в сигнала си до обвинител номер 1, Мустафа Карадайъ напомня, че никой няма право чрез насилие и заплаха или по друг незаконен начин да пречи на някого да осъществи избирателното си право. Той изтъква, че нарушението на тази забрана е престъпление и трябва да се наказва с цялата тежест на закона.

От партията припомнят, че ръководството на ДПС още същия ден е призовало за съдействие компетентните български органи и институции. Отправен е и призив към всички политически партии да се разграничат от действията на т.нар. патриотични организации и да ги осъдят като противоречащи на Конституцията и законодателството ни.