Незабавно трябва да бъде снет имунитетът на тези, които безчинстваха на границата. За това настоя лидерът на ДОСТ Лютви Местан в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Той е категоричен, че става въпрос за организирана група и главният прокурор не трябва да чака да получи сигнал. Местан иска имунитета на всички, които са присъствали на границата и са спирали турските автобуси. Той възнамерява да заведе дело срещу българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото е станала съучастник и не е реагирала.

Припомняме, че преди ден лидерът на ДОСТ обяви, че формацията му иска касиране на изборите. Той смята, че партията е била обект на добре планиран сценарий да й бъде изграден образът на врага и да не бъде допусната в 44-ото Народно събрание. Искат касиране на изборите, защото са извършени престъпления против политическите права на гражданите. Местан обясни, че са нарушени две права - правото на свободно влизане в родината и правото на глас.

Местан иска касиране на изборите

Местан иска касиране на изборите

Никой не може да спре вълната на ДОСТ, уверен лидерът й

По думите на Лютви Местан държавата вместо да гарантира конституционните права на гражданите е станала съучастник във фашисткото изстъпление. Всички наблюдавали безучастно случващото се на границата с Турция. Местан подчерта, че действията на определящите се като патриоти на границата са напомнили тези на нацистите срещу евреите по време на Втората Световна война. Той е категоричен, че това е грозно петно върху образа на България. Затова ще бъдат сезирани всички институции, включително Европейския съюз и НАТО.

Отново блокада на границата с Турция срещу изборния туризъм
Обновена

Отново блокада на границата с Турция срещу изборния туризъм

Протестиращи спряха движението на Капитан Андреево

Лютви Местан е убеден, че международната общност няма да остане безучастна, тъй като е нарушена основната ценност на демокрацията - свободата и толерантността. Всички да си протегнем ръка и да изолираме тези нацисти в българската политика, защото иначе България ще има проблеми, предупреди той.

Според лидера на ДОСТ Централната избирателна комисия (ЦИК) също е станала съучастник, тъй като е взела незаконно решение да кара гласуващите изселници да пишат трите си имена.

ЦИК нареди българите в Турция да попълват декларации в избирателната секция

ЦИК нареди българите в Турция да попълват декларации в избирателната секция

Досега вътре само са се подписвали

Местан не подмина задочния спор със съпредседателя на патриотите Валери Симеонов, който гостува на предаването преди него. Той заяви, че Симеонов има късмет, че са се разминали в коридора, "защото едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се срещнем като мъже".

Лютви Местан се закани да съди всеки, който твърди, че е шпионин на Турция. Категоричен е, че намесата на турците и финансирането на ДОСТ от Ердоган са митове. Местан смята, че се готви управление, което иска да изкара България от НАТО. ДОСТ обаче ще се противопостави на това.

Местан попита дали са го видели да се прегръща с избирател, загърнат с турското знаме. В заключение той заяви, че вотът на ДОСТ да не се омаловажава. Пробит е монополът на ДПС и това е добра новина за българската демокрация, подчерта още Лютви Местан.