Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха движението от Турция на ГКПП "Капитан Андреево", предава кореспондентката на БНР.

Протестиращите са категорични, че искат българите, които живеят в страната, да решават съдбините й. Те не искат живеещите другаде да гласуват веднъж в техните секции, а след това да дойдат и да упражнят правото си на вот и в България. Недоволните обясниха, че са излезли на протест, за да защитават това, което все още е останало в България.

Припомняме, че това е втори протест с блокада на границата с Турция. Преди два дни трафикът от съседката ни отново бе спрян. Протестиращите са решени да не допускат автобуси с изселници да дойдат да гласуват на предстоящия в неделя вот.

Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха границата с Турция
Обновена

Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха границата с Турция

При Капитан Андеево - в посока България, на Малко Търново - и към Турция

Те се заканват, че ще останат на граничния пункт до неделя. Между входящото и изходящото трасе на ГКПП "Капитан Андреево" ще бъдат разпънати палатки, в които протестиращите ще лагеруват вечерта.

Два празни автобуса бяха пропуснати през незатвореното трасе. Пътниците минаха пеша покрай протестиращите и бяха освиркани. Група от хора се спусна към тях, но в последния момент ситуацията бе овладяна от организаторите.

Една от пътничките обясни, че четири автобуса пътуват организирано от Измир. Помолена да си покаже билета си, тя извади сгънат агитационен материал с номер на бюлетина на една определена партия.

Движението е затворено от 11.00 часа. За 15 минути бяха пропуснати леки автомобили.

Беше изграден и палатков лагер. На моменти ситуацията ескалира, но до сблъсъци не се стигна. 

Границата с Турция незабавно да се отвори, нареди властта

Границата с Турция незабавно да се отвори, нареди властта

Иначе полицията ще се намеси

От началото на седмицата през ГКПП "Малко Търново" са влезли 27 извънредни автобуса. Източници на националното радио обясняват, че повечето пътници са носели листовки на една определена партия.

Във връзка с обявените протести срещу изборния туризъм на пункта от сутринта има засилено полицейско присъствие.

Около 12.00 часа пътят при ГКПП "Малко Търново" бе блокиран. Блокадата е на 1 км след граничния пункт. Два автобуса с протестиращи пристигнаха на мястото. Има и микробус и шест автомобила. Протестиращите отново разпънаха транспарант "Браним България. Браним Европа".

100 служители на "Охранителна полиция" и жандармерията охраняват протеста. Кола със семейство с малки деца бе пропусната през блокадата. Те пътуваха в посока Турция.

Очакват се блокади на границата и на магистрали

Очакват се блокади на границата и на магистрали

Протести срещу изборния туризъм и на земеделци

На ГКПП "Лесово" са се събрали около 50 протестиращи. Те са охранявани от десетки полицаи. На пункта има също линейка и пожарна. На организаторите на протеста е забранено да блокират пункта.

Протестиращите са категорични, че няма да допускат автобуси с избиратели от Турция. До момента през пункта не е влязъл нито един автобус. Почти не влизат и леки коли.