Байрамът мина - да се готвим за предсрочни избори! Да се готвим единни и обединени да защитаваме демокрацията в нашата Родина България. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към множеството в с. Караманци на хасковската община Минерални бани, където ДПС отбеляза годишнината от Майските събития през 1989 г.

Да не допускаме разни минувачи да ни сочат вратата на нас, призова Мустафа Карадайъ. И заяви: "Вчера дойдоха от някъде, в нарушение на Конституцията се наместиха в политиката и днес пак ни сочат вратата. Викат: Ако не сте съгласни с нас, ей там е вратата!".

Нося ви специални поздрави от Ахмед Доган. Той е специален човек не само за нас, депесарите, и за малцинствата, той е специален човек за България и за Балканите, започна словото си Мустафа Карадайъ.

Затова единни и мощно да защитим демокрацията и свободата в България, единни и мощно да тръгнем да решаваме проблемите в страната, които днес имаме след всички тези кризи, апелира лидерът на ДПС.

Всяка година се събираме тук на почит и поклонение пред героите на българската демокрацията. Но виждаме след 30 години демокрация как на терена на политика в Народното събрание на Република България се настаняват хора, които трудно биха дефинирали понятията демокрация и политика, подчерта председателят на Движението.

И продължи: "Ние докарахме свободата и демокрацията в България. Но стигнахме до там, че от трибуната на НС, след 30 години демокрация да се заявява, че такива неща не са се случвали, че тези хора са се самонаранявали. Позор! Лицемерна политика! За съжаление е факт!".

Мустафа Карадайъ изобличи лицемерието на някои политици, които имат различно поведение в Брюксел и в София. Отиват като евродепутати в Брюксел, като членове на ЕС, и гласуват всички български евродепутати закони за защита на езиковото многообразие на ЕС. Идват в България и в българските закони забраняват езиците", даде пример Карадайъ.

След 30 години демокрация, дълбок поклон за успехите от миналата година и на трите избора, въпреки репресиите, каза още Мустафа Карадайъ. И заяви: "Онези хора, които бяха възпитани в грозния комунистически режим, миналата година се опитаха да ни припомнят времената отпреди 30 години. Незаконно нахлуха в домовете на възрастни хора, инвалиди.

Карадайъ: Три пъти имаше избори и три пъти - репресии

Карадайъ: Три пъти имаше избори и три пъти - репресии

Според лидера на ДПС първите репресии били от ГЕРБ, а следващите - от Рашков

Това ли е демокрацията?! Не е по-различно от преди 30 години с тези незаконни действия. По време на изборите, където и да бяхме, хората ни говореха, припомняха ни онези времена на опити за насилствена асимилация на мюсюлманите в България."

Тогава успяваха, защото не бяхме обединени. Когато тези процеси бяха в Западните Родопи, от Източните Родопи казвахме: "Те са други, при нас няма да се случва". Не мина дълго време и това се случи и в Източните Родопи. Така Родопите се обединихме в мъката и болката, в страданието, в поруганата чест и достойнство, припомни Мустафа Карадайъ.

Смениха имената на умрелите. А в Делиормана казваха: "А, те там са други!". И в Северна България се случи, и в цяла България се случи. Сега архивните документи са открити и всеки може да прочете, продължи Карадайъ.

Една справка от края на май 89-та показва, че само за 2-3 месеца на над 360 хил. български граждани са били експулсирани. Данните сочат, че само в периода 84-85 година са сменени имената на над 1 милион и 300 хиляди души, припомни лидерът на ДПС. И подчерта, че тези процеси не бяха само през 1984-1985 година.

Мустафа Карадайъ почете жертвите на Възродителния процес

Мустафа Карадайъ почете жертвите на Възродителния процес

Всяка година се събираме тук, на този площад, за да почетем жертвите на онези грозни събития, да почетем героите на демокрацията в България

"Ние помним 82-ра, 71-73-та , 75-76 година, помним 64-та година. За да се обединим 89-та година, защото имаше създадена нелегална организация 85-та година в Североизточна България. 86-та година бяха задържани, нелегалната организация беше начело с нашия почетен председател д-р Ахмед Доган. Борбата от затворите продължи и не спря, за да стигнем до май 89-та година, когато в цяла Североизточна България се организираха мирни протести, за да може целия свят да види. По този начин дадохме нашия принос и ускорихме падането на комунистическия режим, докарахме свободата и демокрацията в България", категоричен бе Карадайъ.

"За да стигнем дотам след 32 години демокрация в България от трибуната на НС да се заявява, че такива процеси не е имало и възпитаниците на онези времена днес да ни припомнят грозните събития и да нахлуват в домовете ни. Хората ми казват: "От смяната на имената до днес милиция не е влизала в моя дом!". Може би това е и причината да сме толкова много днес. Когато тръгнат с нас да се занимават и да ни репресират, ние отговаряме, че сме защитниците на свободата и демокрацията в България. Ние сме платили много висока цена за демокрацията и свободата в България и ние сме призвани да я защитаваме все миг, ежедневно, за да не допуснем това, което някой се опитва пак да прави", заяви още Карадайъ. И направи паралел между политическата ситуация преди 38 години и днес.

"И тъй като, медията пита защо сме казали след 2-ри май да се готвим за избори, аз ще отговоря. Бяхме в свещения месец Рамазан, а в края на Рамазан идва Байрам. Така беше и в мрачното комунистическо време, за да дойде 89-та година, да дойде Байрамът. И затова казахме - да дойде Байрамът, да празнуваме нашите празници и после да се готвим за избори", обясни лидерът на ДПС.

"Защото имаме власт, която вече е на една година като министри, нищо че формално правителството е на пет месеца. Те тръгнаха с нарушаването на Конституцията и на законите в страната и до днес продължават по този начин. Тръгнаха с реваншизъм в период на множество кризи. Вместо да решаваме проблемите на хората и да търсим изход от кризите, те се занимават с реваншизъм. Една година ги гледаме. Кризите се задълбочават от самите тях, те създават нови кризи вместо да решават проблемите. А от другата страна при комшията има проблем, има война, което допълнително засилва кризите, инфлацията, скока на цените. И вместо да търсим решение на проблемите на хората, ние се занимаваме с реваншизъм. По този начин няма да се оправят нещата в страната", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Скъпи братя и сестри, още веднъж честит празник, Байрамът мина, да се готвим за предсрочни избори, призова Карадайъ.

Карадайъ: Правителството прилича на клуб по интереси

Карадайъ: Правителството прилича на клуб по интереси

Задкулисието ще завладее държавата

На 10 май 1984 г. в с. Караманци се състоя масов бунт срещу насилствената смяна на имената. Това е един от първите случаи на съпротива не само срещу т.нар. "възродителен процес", но и срещу цялата тоталитарна власт, припомни Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани.

На възпоменателния митинг-събор присъстваха още зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът Атидже Вели, народните председатели Сезгин Мехмед, Мюмюн Мюмюн, Имрен Мехмедова, Адлен Шевкед, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Байрам Байрам, Павлин Кръстев, Хайри Садъков и Александър Нестoров, областните председатели на ДПС в Хасково, Кърджали, Разград, Пловдив и Стара Загора - Мехмед Атаман, Ресми Мурад, Мехмед Салим, Юксел Расим и Шендоан Халит, общински кметове и общински председатели на ДПС, Мурат Геренли - кмет на община Люлебургас, Р Турция, Гюнер Четин - зам.-кмет на община Чорлу, Р Турция и представител на ДПС за район Тракия, Лютви Йозгюр - представител на ДПС за район Мармара, Р Турция, Хюсеин Аксу - представител на ДПС за Гебзе. Домакин на събитието бе кметът на община Минерални Бани Мюмюн Искендер.