Армията не е институция, която трябва да реагира като пожарна команда.

Това мнение изказа военният министър Красимир Каракачанов, който присъства на церемонията по отбелязването на 106-години от създаването на Висшето военно училище.

Министърът посочи, че подготовката върви спрямо плановете за годината. "Ако искаме да се подготвяме предварително за каквито и да било конфликти, значи сме много боси. Някъде може да възникне ситуация, изменения засега няма да има."

На въпрос за оценката на ситуацията в Близкия Изток той коментира, че засега няма изменения. "Както винаги има няколко сценария. Единият - леко смекчаване на тона, което забелязваме от снощи и от тази сутрин между САЩ и Русия. Има и сценарии, при който може да се стигне до вариант за нанасяне на удари или активизиране на сирийски или руски ПВО". "Смятам, че най-разумният вариант е да се търси разумният и мирен компромис. С военни удари проблемите не се решават", заяви той.

Попитан към България има ли искания за политическа подкрепа или за въздушни коридори министърът посочи: "Не, към момента подобни искания не са постъпвали. Нито в Министерство на отбраната, нито в Министерството на външните работи."

Военният министър коментира и свикания за 19 април Консултативен съвет по национална сигурност като положителен факт, когато ще е редно всички власти да назоват проблемите и да се обединят около общи идеи. Очакванията на Каракачанов са на КСНС да се обсъжда и модернизацията на армията.

Пред паметника на Георги Раковски във Военна академия бе извършен ритуал по поднасяне на венци и цветя по случай 106-години от създаването на Висшето военно училище. На празника на академията присъства военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев и началниците на родовете войски в българската армия. Присъстваха и различни военни аташета на други държави.