"Тези хора, чийто безименни гробове виждаме днес, дойдоха да се борят за Македония, а не за Северна, Южна, Вардарска или някаква друга територия. Те положиха костите си на свещената земя Македония." Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията пред българския военен паметник във военното гробище в село Цапари, Битолско.

По думите му на този ден всеки един българин, който е служил в армията, отдава почит на хилядите българи от всички краища на страната - Добруджа, Мизия, Тракия и Македония.

Каракачанов подчерта, че когато говорим за български воини - войници, подофицери, офицери, отдаваме почит не само на тези, които са воювали във войните.

Министърът призова да не забравяме всички онези български мъже, които са дали живота си пред олтара на българския идеал. Той припомни, че по време на Илинденското въстание над 68 български офицери и подофицери са водили чети в Македония за свободата на нашите братя.

Вицепремиерът подчерта, че времената са трудни, но в ЕС, и в НАТО имат нужда от съюзници, които изпълняват своите задължения със самочувствие, а не от безлична маса.

Според министър Каракачанов и днес Македония е кръстопът на интереси и българската политика е много последователна в тази посока - интеграцията на Македония в НАТО и в ЕС.

Каракачанов изтъкна още, че има сили, които все още смятат, че Македония трябва да остане чужда губерния и да се управлява по измислени догми. По думите му обаче днес никой не може да забрани на никого да се интересува от своята история, да получава информация, да се чувства такъв, какъвто иска.

Посланикът на България Скопие Ангел Ангелов отбеляза, че трябва да отдаде заслуженото на всички, които са работили през годините, за да изглежда така днес военно гробище в село Цапари.

На военния ритуал присъства и бившият външен министър Соломон Паси, по чието време беше официализиран статутът на българското военно гробище в село Цапари.

В църквата "Свети Георги" в селото беше отслужена панихида за загиналите. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поднесе цветя на седемте паметника на офицерите от 15-и пехотен Ломски полк и 3-и пехотен Бдински полк, погребани в двора на църквата.