Разработваме законопроект за доброволната служба, заяви военният министър Красимир Каракачанов пред репортери в парламента. Тя е за онези младежи и девойки, за онези български граждани, които имат желание да получат военно обучение. Експертите ще определят срока - 6 или 9 месеца. Идеята е стара, призна самият Красимир Каракачанов.

Моето лично предпочитание е тези български граждани, които предпочетат да загубят част от личното си време - 6-9 месеца, за да служат на страната си, да получат военни способности, за да могат да я защитават, след това да се ползват с определени предимства при постъпване на работа, при кандидатстване в държавни и висши учебни заведения, каза Каракачанов.

Според него от тази година може да започне експериментално (военно обучение - б.р.) в онези градове, в които има военни училища или големи гарнизони. Не навсякъде може да осигурим необходимите квалифицирани преподаватели. Въпросът е не да излезе някой да говори общи приказки, каза военният министър.

Няма да има задължителна казарма за жените, а доброволна уточняват „патриотите”

Няма да има задължителна казарма за жените, а доброволна уточняват „патриотите”

Патриотите опровергават военния министър Николай Ненчев

Експериментално тази година е възможно да се въведе военно обучение в училищата в градове като Варна, Бургас, Търново, Пловдив - там, където гарнизоните или военните училища могат да предоставят подготвени кадри. От следващата година има възможност да се започне в цялата отбранителна система, стана ясно от думите на министъра.

В отговор на репликата, че и сега има часове по военно обучение в прогимназията, Каракачанов каза, че 5 урока са много общи. Броят на часовете в училище зависи от отпуснатия финансов ресурс, допълни военният министър.

Казармата няма как да се върне, отсече Валентин Радев

Казармата няма как да се върне, отсече Валентин Радев

България има нужда от професионална армия

Припомняме, още през месец май 2017 г. военният министър Красимир Каракачанов обясни, че в програмата за управление е записано въвеждане на военното обучение в училищата. Тогава той бе категоричен, че от следващата (2018-та) година започва въвеждането му.

Въвеждат военно обучение в училищата от догодина

Въвеждат военно обучение в училищата от догодина

"За да могат младежите да имат най-елементарните познания"

Дни преди да седне в министерското кресло на "Дякон Игнатий" Каракачанов заяви, че ще работи за идеята за връщане на задължителната казарма.
От години патриотът не крие, че е привърженик на задължителната наборна военна служба. ГЕРБ са на малко по-различно мнение, но в подробната програма сме записали, че се говори за доброволна военна служба, каза тогава той.

След като на 14 септември 2017 г. в парламента бе отхвърлен законопроекта за връщане на наборната военна служба, през декември 2017 г. стана ясно, че готвят законопроект за доброволната военна служба.