Младежта ни май е глупава и нямало да се справи с „учебния материал” при задължителна казарма. Поне такъв аргумент прозвуча в комисията по отбрана и проектозаконът с идеята на патриотите да се върне задължителната наборна служба не мина.

Герберите се обявиха срещу предложенията. Владимир Тошев посочи, че наборният войник често боледувал и това щяло да струва разход.

Наборната служба е архаизъм, убеден е той. Днешната младеж нямало да се съгласи да се затваря зад 3-метрови огради и да се пази с оръжия. Освен това младежта ни нямало да може да усвои целия военен материал. Тошев си спомни своите казармени години, когато наборниците за нищо не ги вземали.

Светът не е нещо замряло, подчерта лидерът на патриотите Красимир Каракачанов, който защити проекта си с мотива, че международната обстановка налагала да имаме казарма.

Българските граждани имат задължение към българската държава, посочи той, цитирайки текстове от Конституцията. Професионалната армия не е в състояние да си свърши работата, категоричен е Каракачанов. В армията масово, по думите му, влизали хора, които не могат да си намерят друга работа. Що се отнася до здравословното състояние на наборника и професионалния войник, той попита: „Професионалният войник не боледува ли?

Депутати от всички групи се заеха да защитават позициите си по темата с военни цитати от Кенеди до маршал Жуков.

Казармата е затвор, според реформатора Петър Славов. За младите хора наборната служба е като затвор, убеден е той. Задължителната казарма щяла да е стимул младежите ни да емигрират. Освен това, по мнението му, за 6 месеца нямало как мъжете да се научат да боравят с оръжие, как да го сглобяват и как да го поддържат.

Освен това реформаторът е притеснен от извращенията в казармите от страна на старите към „зайците” и предположи, че част от депутатите можело да разкажат какви травми могат да нанесат старшите в казармите.

Каракачанов се заяде с Петър Славов на тема извращения и попита да не би сега моралът на младежите да се е издигнал и като няма казарма да не би да няма извращения в обществото.

На младежите в казармата щяла да им се нанесе тежка психологическа травма. И граждански организации се произнесоха по темата. С гаечен ключ не можело да се прави плазмен телевизор и така модерна армия със задължителна казарма нямало как да се изгради. С нови методи според гражданите трябва да се модернизира националната сигурност, която да изгради мъжествеността на мъжете и жените.