Аз не мога да ви кажа колегите от НАТО кого са информирали. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос, свързан с критиките на президента Румен Радев, че не е бил информиран за позицията на правителството.

"Ние получаваме информация и по-точно информацията пристигна в МО по линия на нашите партньори. Тя бе в общ характер, че в следващите 72 часа са възможни подобни действия. Дали те са информирали други министерства - най-вероятно са, дали те са информирали президентската институция - аз не мога да ви кажа, защото не ги контролирам", коментира Каракачанов.

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Румен Радев не вижда какво се строи на строителната площадка България

Всички корумпирани трябва да бъдат заловени, нужни са хора с адекватна култура и образование

Каракачанов уточни, че за предстоящите удари е информиран от служба "Военна информация", заедно с министър-председателя в петък между 9 и 10 часа. Министър Каракаченов изрази увереност, че информацията е достигнала и до президента Румен Радев като върховноглавнокомандващ армията.

"Критики е лесно да се дават. Истината е, че съюзниците ни са ни информирали в един по-дълъг период, в рамките на 72 часа, но конкретната информация лично аз и премиерът получихме от служба "Военна информация". Не виждам основание за критики в това отношение. В края на краищата нито са ни канили за участие в подобни удари, нито ние сме участвали, нито са искали някаква подкрепа, така че не виждам защо трябва по тази тема да търсим линии на разделение", каза още военният ни министър.

Цветанов: Най-хубаво е да си президент... само намираш кусури

Цветанов: Най-хубаво е да си президент... само намираш кусури

Колко от проблемите на общините е решил, пита Цветанов президента

На въпрос, свързан с твърденията на президента, че не е бил информиран от правителството за позицията по Сирия, както и по отношение на скандала Скрипал, "позицията ни по отношение на Сирия беше изключително балансирана и с основен акцент върху това да се търси политическо решение на кризата в Сирия, която продължава вече 6-та година. По темата със Скрипал позицията на България беше изключително обрана, деликатна и балансирана", коментира Каракачанов като изтъкна, че не разбира защо трябва да имат разминаване.

"Правителството не е правило оценка на резултатите от атаката в събота. Правителството основно наблегна на това, че трябва да се търси политическо решение на ситуацията в Сирия, ние не сме правили оценка на самите удари, резултати и не е наша работа да го правим. Това не е акция на НАТО, за да можем ние като членове на НАТО да правим някаква оценка. В края на краищата ние сме едни наблюдатели, както и останалата част от света", каза още той.

Румен Радев да не стои разкрачен между Русия и ЕС, настоя Плевнелиев

Румен Радев да не стои разкрачен между Русия и ЕС, настоя Плевнелиев

"Ако реши да върви на изток, трябва да се определи"

На въпрос, какъв знак е посещението на Радев в Москва, Каракачанов коментира: "Няма да е първият държавен глава на държава-членка на ЕС, който посещава Москва. В тази ситуация е хубаво да има мостове, хубаво е да има диалог, така че дали българският президент или българският премиер ще посетят Москва, ако имат такава покана, разбира се, аз не намирам нищо лощо в това. В края на краищата защо българският държавен глава да се чуди дали да го направи, след като френския няма такива съмнения за себе си".

Стана ясно, че проектите за модернизация на Българската армия в следващите две седмици ще бъдат междуведомствено съгласувани и след това внесени в Министерски съвет.

"До края на май трябва да сме готови и с проекта за флота", уточни Каракачанов.

Над 5 млн. лв. годишно са нужни за Висше военновъздушно училище

Над 5 млн. лв. годишно са нужни за Висше военновъздушно училище

Каракачанов се опира и на обществената нагласа за възстановяването му