Договорът за построяването на нови кораби за българските Военноморски сили може да бъде сключен до празника на флота през август. Това заяви днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от Нова телевизия.

Той припомни, че конкурсът за избор на фирма изпълнител вече е приключил и предстои премиерът да определи работната група, която да уточни последните детайли по проекта с одобрената компания. Очаква се въпросните уточнения да приключат най-много до три месеца по думи на Каракачанов. Той посочи, че по негова информация корабите ще бъдат строени във Варна.

Договор за нови военни кораби за ВМС ще има до края на годината, увери Каракачанов

Договор за нови военни кораби за ВМС ще има до края на годината, увери Каракачанов

По думите му стойността на проекта е 820 млн.лв., а интерес имат три фирми

Командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че в процес на доставка са двата нови минни ловци за ВМС. Той обясни, че когато те пристигнат, ще бъде направена оценка на техническото им състояние. Причината е, че корабите са втора ръка, те са консервирани и най-напред трябва да бъдат въведени в строя.

Водят се разговори с държави партньори, за да придобием и две подводници за ВМС, каза още Каракачанов. Той обясни, че и тези плавателни съдове ще са втора ръка и въпросът е дали проектът може да бъде реализиран в периода между 2024 и 2027 г.

2023 година идва първият нов кораб за ВМС

2023 година идва първият нов кораб за ВМС

Модернизацията на ВМС можела да закъснее, ако САЩ поиска цялата сума за Ф-16

Във Варна министърът на отбраната награди екипа на Висшето военноморско училище, което зае второто място в класацията на Асоциацията на морските университети. В тази организация членуват 67 от най-добрите морски университети в света.

По думи на Каракачанов с постиженията на ВВМУ трябва да се гордеят не само варненци, а и всички българи. Той заяви, че заслугата за постигнатите резултати е на ръководството на училището, на военния флот, на местната власт и на курсантите.

На официална церемония министърът връчи награди на училището, на началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров и на 12 мичмани и старшини.

Купуваме два военни кораба от Нидерландия

Купуваме два военни кораба от Нидерландия

Българските ВМС ще се сдобият с минни ловци за близо 2 млн. евро

По-късно на заседанието на Министерския съвет правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Целта на проекта е закупуването на два многофункционални модулни патрулни кораби със способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство.

Също така се възлага на министъра на отбраната да предприеме последващи действия по подготовка и подписване на договор с класирания на първо място участник немската корабостроителна компания "LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG".

 Компанията е предоставила всички необходими документи, свързани с личното състояние, критериите за подбор, техническите изисквания и нейното ценово предложение влиза във финансовата рамка на проекта в размер на 984 000 000 лв. с ДДС.