Еманюел Макрон дължи извинение на българския и на украинския народ. Това мнение изрази вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV.

Той бе категоричен, че МВнР е постъпило правилно, връчвайки протестна нота във френското външно министерство. Коментарът на френския президент, независимо как е бил преведен, е обиден за България, посочи още силовият министър. Думите му са по повод твърдението на френския посланик у нас Флоранс Робин, че изказването на Макрон е било извадено от контекста и грешно интерпретирано.

Целият контекст е негативен спрямо българите и спрямо украинците, отсече Каракачанов и запита риторично: А беше ли разбран правилно, когато пакетът "Мобилност" ощети стотици български и европейски фирми?

МВнР привика френския посланик заради думите на Макрон

МВнР привика френския посланик заради думите на Макрон

Изказването било погрешно разбрано, твърди посланикът

Поради тази причина той смята, че френският президент дължи извинение на българите и украинците.

От една страна говорим за европейски ценности, а в момента, в който ти трябва да ги проявиш като държавник на голяма държава, българите са ти пак нещо виновни, българите пак са втора категория хора и дори заявяваш, че предпочиташ мигранти от Африка пред българи и украинци, възмути се вицепремиерът.

Той подчерта, че подкрепата на Франция е важна за България, но по-важно е достойнството на българския народ.

Български мигранти няма, има европейски граждани, критичен Радев към Макрон

Български мигранти няма, има европейски граждани, критичен Радев към Макрон

Амбицията на Макрон за лидерство ще се реализира трудно с непремерено говорене

Относно местните избори Каракачанов заяви, че трябва да се въведат реформи в изборното законодателство, така че да се пресече купеният вот. Сред възможностите по негови думи са въвеждането на образователен ценз, задължителното гласуване или кандидатите и партиите да не се обозначават с номера в бюлетините.

По повод критиките, че Ангел Джамбазки е универсален кандидат на ВМРО за всеки вот, Каракачанов обясни, че именно Джамбазки е имал най-ясни идеи какво трябва да се прави в столицата. "Той не се яви на тези избори, както други кандидати, за да създава нов политически проект около себе си или да реанимира поовехнал партиен вот. Той беше максимално коректен в кампанията, лансираше идеите си, а не използваше кампанията, за да плюе кмета на София", категоричен бе лидерът на ВМРО.

Макрон бил в дълг сега към българите, според Борисов

Макрон бил в дълг сега към българите, според Борисов

В Европа живеели много лоши хора