Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов предлага три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор.

Предстои те да бъдат внесени в утрешното заседание на Министерския съвет.

След приетите предложенията за облекчаване на режима за засяване на новата реколта и за забрана на вноса на селскостопанска продукция, сега Каракачанов предлага и следните допълнителни мерки:

Гарантирано място на пазара и след извънредното положение искат производителите

Гарантирано място на пазара и след извънредното положение искат производителите

Не може в чужд дом веригите да поставят условия

 - Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България, като за целта на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" бъдат отпуснати 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата.

 - Предоставяне на допълнителна субсидия от Държавен фонд "Земеделие" за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева. По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година.

 - Осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като: фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и др. необходими за производството на плодове и зеленчуци. За целта да се предостави безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители за закупуване, така и на вносителите на консумативи - за тяхното осигуряване на пазара. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза.

Земеделците приветстват мерките на правителството за сектора

Земеделците приветстват мерките на правителството за сектора

АЗПБ: Ако това не се беше случило, магазините щяха да останат празни