Дъждовете, а не язовирите са виновни за наводненията и бедствените положения. Тази позиция заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV. Той напомни, че и пострадалите хора изтъкват, че такива дъждове не са виждали.

Остава бедствено положението във Врачанско

Остава бедствено положението във Врачанско

Властите имат готовност за евакуация

Караниколов благодари на служителите на Главна дирекция пожарна безопасност. Основното бе да не се случи инцидент, напомни министърът. Той акцентира, че от миналата седмица е обнародван в Държавен вестник закон, които определя собствеността на безстопанствените язовири.

Той се отнася за язовирите, чиито собственици не могат да ги поддържат и общините не могат да се грижат за тях. Тези язовири ще бъдат на Министерство на икономиката. "Това се отнася за цяла България", обясни икономист номер едно.

Бедствено положение в три врачански общини

Бедствено положение в три врачански общини

Заради проливните дъждове

"Нека първо да запозная колегите си в Министерски съвет", пожела Караниколов преди да изнася подробности.

Той обясни, че парите за спешни ремонти ще идват от държавата.

"Парите със сигурност трябва да дойдат от държавния бюджет, това е отговорност на държавата", отсече Караниколов. Има язовири в тежко състояние, призна министърът.

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите
Обновена

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите

Наводнени са къщи и улици

Караниколов е категоричен, че трябва да има Закон за горивата. "Горивото е акцизна стока, трябва да има закон като всички такива стоки. Той трябва да защитава интересите на всички - малки, големи, средни", обясни икономическият министър и добави, че законодателят трябва да намери този баланс. По думите му всички лобистки текстове трябва да бъдат премахнати. "В този сектор има сива икономика и законът трябва това да регулира", убеден е Караниколов.

Според него няма сътресения в малката коалиция на Обединените патриоти. Коалицията била стабилна. "При диалог се намира най-доброто решение", посочи министърът. 

ГЕРБ спасява коалицията с радикални промени в Закона за горивата
Обновена

ГЕРБ спасява коалицията с радикални промени в Закона за горивата

Текстовете удовлетворявали всички