Лицензът на военния завод "Емко" ще бъде възстановен веднага, след като бъдат отстранени нередностите. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Пред журналисти Караниколов каза, че цялото правителство осъзнава притесненията на работниците в дружеството "Емко".

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

Ядосаха се, че не ги пускат с работните им тениски в НС

Той апелира оръжейниците да се обърнат към ръководството, за да се предприемат нужните действия за отстраняване на нередностите, вместо да протестират.

"Самите те (работниците) потвърдиха няколко пъти, че има нередности в самия завод и в склада. Днес се спомена, че те са маловажни. Сутринта главният секретар на МВР потвърди, че около 100 контейнера с боеприпаси се съхраняват абсолютно неправилно", посочи министърът на икономиката.

Той поясни, че тези контейнери се намират на производствената площадка. "Нещо, което законът забранява", подчерта министърът и допълни, че боеприпасите трябва да се съхраняват в склада. "Не знам кое е маловажно", реторично попита Караниколов.

БСП плътно зад работниците от "Емко"
Обновена

БСП плътно зад работниците от "Емко"

Очакват следващата сряда министъра на икономиката да дойде в НС

По думите му той и министър Каракачанов, като съпредседатели на междуведомствения съвет, са поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите лицензът за износ и внос ще бъде възстановен. Той подчерта, че лицензът за производство не е отнет.

Караниколов опровега и информацията, че той е разпоредил да се прекратят договорите между "Кинтекс" и "Емко".

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Предстои заседание на Междуведомствения съвет

Караниколов, каза още, че са извършили проверка в държавното дружество. От нея се установило, че "Кинтекс" е купувала дадени боеприпаси от "Емко" на цени между 5 и 10 процента по-скъпо, отколкото ако са били закупени от ВМЗ или от "Дунарит". Поради това министърът е подал сигнал към прокуратурата.

"Защо е заобиколен "Дунарит" и ВМЗ - това ще го каже прокуратурата", добави Караниколов. Визираният от него период е 2015-2016г.

За да бъдат обезпечени договорите на "Кинтекс" с трета страна, ВМЗ ще произведе въпросните боеприпаси, защото не е ясно кога "Емко" ще си върнат лиценза, т.е ще има двойно производство.

Караниколов заяви, че ще има проверки във ВМЗ.

Проверка ще има и в "Кинтекс", която ще обхване последните 10 години, за да се установи какво се е случвало там и как са се сключвали сделките, добави министърът. По отношение на ВМЗ ще се провери дали има техни лицензи, които са били използвани от други дружества.