Има явен дисбаланс между търсените и предлаганите умения по отношение на работната сила. Ниска териториална мобилност и регионалните диспропорции са другите дисбаланси. Това стана ясно от думите на министъра на труда Бисер Петков по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Той съобщи, че 1 250 000 са икономически неактивните лица. От тях около 1 000 000 са обезкуражени и трябва да се мотивират да бъдат върнати обратно на пазара на труда.

Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер Петков

Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер Петков

За 73 млн. лв. от държавния бюджет се предвиждат програмни мерки, които да допринесат за повишаването качеството на работната сила

"Нетната миграция и прилив на работна сила е голямото предизвикателство. Чрез службите на трудовите аташета ще се правят кариерни форуми с конкретни оферти какво можеш да работиш, ако се върнеш в България, къде ще учиш и живееш. Тази година ще се организират такива форуми в Лондон и Берлин", заяви Петков.

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

Синдикатът не подкрепя отпадането на пазарния тест при издаване на синя карта

Привличане на работна ръка от трети държави е друг начин да се преодолее кризата с работната сила. В новия списък на професиите с недостиг на кадри са включени инженерните професии. По отношение на тях вече има скъсени срокове за привличането им.