Има достатъчно пари за лечение на деца в чужбина, като нямат основание критиките на "Възраждане", че 14 милиона по-малко ще бъдат дадени за тази цел.

Това заяви в отговор на партията на Костадинов депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански. По-рано Цончо Ганев от "Възраждане" заяви на брифинг, че 14 милиона нямало да бъдат отпуснати на Фонда за лечение на деца в чужбина заради технически проблеми от Министерството на финансите, като бюджетната комисия в НС щяла да заседава извънредно, за да "легализира това престъпление срещу нашите деца", вкарвайки текст в заключителните разпоредби в Закона за държавния бюджет.

"Фондът за лечение на деца в чужбина има достатъчно пари. До момента няма отказ за дете, което да е изпратено за лекуване в чужбина, поради липса на средства. Има откази по други причини - вероятно медицински, вероятно лекарски, вероятно административни, но не и поради финансови причини. Това трябва да е много ясно", каза Каримански.

411 млн лв. отпусна правителството за нуждаещи се, деца и хора с увреждания

411 млн лв. отпусна правителството за нуждаещи се, деца и хора с увреждания

Парите са за топъл обяд, бебешки продукти, детска кухня, пакети с храни и хигиенни материали

"Не мога да се съглася с внушения и спекулации. Знаете, че винаги съм бил точен, придържал съм се към професионализма, към това да работим с данни в Комисията по бюджет и финанси и няма да допусна да се спекулира с тема, токова болезнена за всички, каквато е лекуването на деца в чужбина. Аз и моите колеги от ИТН сме внесли законопроект за личната помощ, който все още не е разгледан, макар и минал през всички комисии. Но никой от нас не си е позволил да прави каквато и да било спекулация по тази тема. Затова не приемам по никакъв начин това, което направиха колегите от "Възраждане", остър бе народният представител.

Допълнението в преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет пък се правело единствено, за да се балансира бюджетът на НЗОК, добави той.

"Не можем да си позволим бюджетът на НЗОК да бъде дебалансиран. Искам да почертая, че бюджетна комисия е работила в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина и във фонда към НЗОК има достатъчно средства, които не са използвани. И когато има отказ, този отказ не е поради липса на средства", отново дебело подчерта Любомир Каримански.