Натрупал съм знания, имам практически опит, който мога да приложи в регулатора в БНБ, с който мога да продължа политиката - до модернизиране на банката и запазване в същото време на консервативния й характер. Това заяви пред бТВ Любомир Каримански, депутат и председател на Комисията по бюджет и финанси от ИТН и в момента номинация за управител на БНБ на "Има такъв народ". Номинациите са две - и двете от партии от управляващото мнозинство, на Каримански и на Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Как ще управлява БНБ - първо очертаване на спешните мерки за държавата (справяне с инфлацията, като БНБ може да я изследва и прогнозира). Каримански смята, че е реалистично да приемем еврото и БНБ е подготвена за това, но след обновяване на плана й. Важно за него е БНБ да стане по-отворена за хората чрез обществената кампания за приемане на еврото. Той каза, че има изискване за задълбочаване на отделните стрес тестове и на динамиката, с която се провеждат.

Георги Кадиев: С този закон и магазинер може да се кандидатира за шеф на БНБ

Георги Кадиев: С този закон и магазинер може да се кандидатира за шеф на БНБ

Проф. Минасян е обиден от двете кандидатури

За кариерата си, в едно от местата, където е работил, Каримански каза, че е познавал Емил Кюлев, но е професионалист и няма общо с показното му убийство. За другата банка, която има връзка със Стоян Александров и ДПС - той каза: "Никога не съм се занимавал с политика, а само благодарение на експертизата си съм попаднал в управата на банка."

За одобряване на кандидатурата на Любомир Каримански в БНБ - той не е участвал в лидерските срещи в коалицията и не знае защо той не е кандидатура на цялата коалиция, а само на партията на Слави Трифонов. Каримански е категоричен, че в коалиционното споразумение няма точка за управителя на БНБ. Ако спечели Андрей Гюров, Каримански увери, че той ще е първият, който ще го поздрави.

А как ще гласуват БСП и ДБ - той каза, че не знае, но ще има срещи следващата седмица с експертите им и се надява да убедят повечето от депутатите "къде би искал да е БНБ". За ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" Любомир Каримански също не знае какво да очаква и не е водил разговори с тях.

От ефира той призова всеки депутат, който иска да знае концепцията му, да се срещне с него, за да я представи. За БНБ - по думите му това е въпрос на "надпартийност". Коалицията ще продължи да работи, категоричен е той.

Войната в Украйна спънала избора на управител на БНБ

Войната в Украйна спънала избора на управител на БНБ

От ИТН предлагат да се направи шоу програма и реалити предаване

В заключение Каримански коментира въвеждането на форсмажор - за него това е крайна мярка и не може да си обясни защо се иска да се въведе, не мисли, че е необходимо. При актуализацията на бюджета трябва да залегне началото на реформата на социално-осигурително пенсионния модел, подоходната политика заради намаляване на доходите и инфлацията, включително и "леплива инфлация".

Каримански е категоричен, че страната трябва да бъде във Валутен борд до влизането в Еврозоната.

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

По думите на съпредседателя на ДБ самата коалиция се крепи "на напрежение"