Уведомихте ли българския народ, че ще теглите почти половин милиард лв. за бежанците? Този въпрос зададе на брифинг в кулоарите на парламента депутатът-икономист от БСП проф. Румен Гечев към управляващите.
Повод за думите му е одобрения от депутатите нов държавен заем за 200 млн. евро, за който, според него, няма финансови разчети.

"Кой лъже? Ако имаме пари, защо теглим заем", запита риторично Гечев, който бе министър на икономическото развитие в кабинета "Виденов".

Менда Стоянова оспорва, че правителството е взело нов заем от €200 млн.

Менда Стоянова оспорва, че правителството е взело нов заем от €200 млн.

В мейл до медиите финансистката пише: "Грешите, госпожо Нинова"

Според него, "правителството направи опит да подведе българския парламент. За какво са половин милиард лева, които теглят като заем и се прехвърля плащането им върху бъдещите поколения". Финансистът запита дали е уведомен българския народ, че кабинетът "Борисов-3" ще тегли такъв заем. Той иска обяснение за целта на този заем".

Парламентът да одобри заем от 200 млн. евро от Европа, предлагат от МС

Парламентът да одобри заем от 200 млн. евро от Европа, предлагат от МС

С парите щяло да се осигурява национално съфинансиране на оперативните програми

На днешното заседание в парламента бе ратифицирано рамково споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България за заем от почти половин милиард лева.

Гечев обясни, че БСП е гласувала против този заем, поискан от правителството, по две основни причини.

Кабинетът одобри споразумение за 200 млн. евро заем за проекти

Кабинетът одобри споразумение за 200 млн. евро заем за проекти

Парите ще отиват основно за три оперативни програми

Първата, според професора, става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България. Нещо, което правителството крие в своите мотиви, убеден е той. На второ място той посочи, че в мотивите, представени от кабинета "Борисов" 3 нямат финансови разчети, няма оценка как ще се отрази този заем на българската финансова система и как ще бъдат направени плащанията.

Гечев пита и защо при фискален резерв от 13 млрд. лв., българското правителство тегли нов заем от близо половин милиард лева. Той подчерта, че главницата няма да се обслужва 5 години, това правителство ще похарчи пратите, а след 5 години следващите правителства и българският народ да плащат.

"Или е вярно, че сме в добро финансово състояние, което прави безсмислено тегленето на този заем, или както ние твърдим, - финансовото състояние далеч не е такова, каквото го обясняват управляващите и това е един финансов балон, а правителството не разполага с никакви свободни средства, поради което се налага то да моли съвета на ЕС през неговата банка за заем", обясни той.

Гечев е категоричен, че най-неприемливото е, че управляващите ни вкарват в схема, в която, взимайки този заем, българското правителство няма как да откаже след това разселването на мигранти.

"Съветът на ЕС дава тези пари при ясно разписано условие, че след разходването на средства за образование и наука, на второ място са разходи за финансиране на разселването на мигранти в България. "Нито по финансови причини, нито по политически ние можем да се съгласим да поемем такива финансови и политически ангажименти, които могат да имат трайни и негативни дългосрочни последици", категоричен е Румен Гечев.